Beat Jack

22. 10. 2011 19:02
Rubrika: Knihovna

21.10.2011 jsme si připomněli čtyřicet dva let od úmrtí známého amerického spisovatele, který, aniž by sám chtěl, se stal zakladatelem beat generation, kterou proslavil jeho nejznámější román Na cestě.


Jack Kerouac (Džek Kerjůak) se narodil v Lowell v Massachusetts. Jméno trochu napovídá, že jeho předci byli francouzského původu. Otec León byl reportérem a obchodníkem, a tak se okolo roku 1915 seznámil s Gabrielle, Jackovou matkou. O sedm let později, 12.3.1922, přichází na svět naše osobnost, která změnila myšlení a životní styl mnoha mladých lidí.

V útlém mládí mu zemřel bratr Gerárd, kterého měl Jack velmi rád. O to více přilnul ke své matce a možná i tato událost ovlivnila jeho následující tvorbu. Jelikož doma mluvili francouzsky, nebylo překvapením, že se docela s angličtinou pral. Matka Jacka vychovávala ke křesťanskému životu, navštěvoval také jezuitskou školu sv. Josefa. Po smrti otce trpěl pocity viny, že se nedokáže postarat o vlastní matku, k níž ještě více přilnul. Tak se nám pomalu odkrývá mozaika jeho zajímavého, avšak rozervaného života.

Měl spisovatelské nadání. O jeho esejích věděli i spolužáci na univerzitě, a tak si přišel na nejeden přivýdělek … Studijní nadšení ovšem opadlo zejména kvůli nedostatku času a touze věnovat se fotbalu. Začal chodit do klubů a přivoněl k jazzu. Nastal náhlý zvrat. Nepohodl se s trenérem fotbalu, opustil univerzitu a narukoval k Námořnictvu Spojených Států, odkud byl však brzy propuštěn pro psychické problémy. Na lodi se ale zdržel o něco déle, a to přímo cestou do Liverpoolu.

zdroj: wikipedia

Rok 44  je pro něj stěžejní, protože se potkává s dalšími budoucími aktéry hnutí beat generation, Allenem Ginsbergem a Williamam Burroughsem. Nejvíce však ovlivnilo jeho život a tvorbu setkání s Nealem Cassadym o dva roky později. Jack se dvakrát oženil, ale ani jedno z manželství dlouho nevydrželo. Byl to extrémně vnímavý a citlivý muž. Jeho tvorba byla hodně emotivní a nová, proto se ze začátku nesetkala s důvěrou vydavatelů. Také díky tomu začal Kerouac trpět depresemi a cítil osamění. Těžké období života překonával všelijak, zejména však hledal sebepoznání v buddhismu.

Jeho tvorba byla hodně ovlivněná jazzem. Sám razil upřímnost, volné a nerušené proudění myšlenek. Cítil se jako jakýsi literární saxofonista. Jeho tvorbu ovlivnil již zmínený buddhismus, čínská poezie, blues a jazz. Nešlo mu o držení formy, ale o náladu a rytmus.

Když jsem kdysi dávno ve svém útlém mládí četla román Na cestě, cítila jsem se tak volně a přistihla se, jak sním, že také podniknu cestu napříč Amerikou a budu si užívat nevázaného života. Ovšem po letech, když se ke knize pomalu vracím, není to nadšení, které z autora vnímám, ale jakousi lítost nad jeho životem, že je nešťastný a neví, kam se sebou.

Jack zkoušel ledacos, psychedelické látky, zmítán dobou a kluby, ovšem nejvíce propadl alkoholu, který spojen s depresí dokáže i tak mladého a talentovaného člověka poslat do hrobu.

Za jednu ze zmínek stojí, že povýšil toaletní papír nad jeho hodnotu, když svůj nejznámější román Na cestě napsal právě na toaleťáku, cestou skrz Ameriku.

Zobrazeno 1269×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka