Bílý tygr

9. 7. 2011 0:01
Rubrika: Knihovna

Narodil se ve vesnici v temném srdci Indie jako syn rikši. Rodina ho brzy vzala ze školy a poslala pracovat do čajovny. Tam drtí uhlí, utírá stoly a přitom sní o úniku - o tom, že se odtrhne od břehů Matky Gangy, do jejíchž kalných hlubin byly odevzdány ostatky stovky generací.



O koho se jedná?

I když zde máme krásný obrázek tygra bílého, kniha indického spisovatele Aravinda Adigy vypráví příběh chlapce z jedné typické vesnice, kde si o bohaté budoucnosti mohou nechat jen zdát.

Autor popisuje kontrast dvou Indií - chudé, na kterou přispíváme a té bohaté, která ty příspěvky umí hezky shrábnout do správné kapsy. Popisuje systém, který v Indii nefunguje, ale lidé jsou na něm závislí. Popisuje, jak se perla bývalých britských kolonií stala ze záře reflektorů vyšumělou slávou.

Hrdina Balrám Halwáí se narodil v chudé vesničce, tam v "blátivé" části Indie. Ve škole mu to šlo, mohl být uspěšný, dostat se dál, ale rodina chtěla, aby pracoval v čajovně. Bystrost a rychlé rozhodování mu ovšem zůstaly. Halwáí znamená cukrář. Za dob pompézní Indie, předci Balráma v 19. století vyráběli cukrovinky, děti ochutnávaly potají ze stolu a olizovaly si prsty. Ještě Balrámova babička zažila dobu jejich cukrářské živnosti. Otec se už stal řidičem rikši. Každý měl ovšem své místo a také kastu. Proto není divu, když se Balrám ocitl ve městě, že jeho první a také poslední pán Ašók, kterému sloužil, se divil ... "Na cukráře, šikovný řidič, ... umíš taky vařit, jsi cukrář, ne?" (parafráze)



Předsudky, zažité stereotypy, pokorná chudoba, zvrhlá sláva.

O tom, jak se Balrám přes dobře volená slova pokorného sloužícího a pozvolna potlačující se svědomí dostal ze služby svého pána do Bengalúru, města světel, se můžete dočíst v této úžasně čtivé knize - ze začátku pomalé seznamování se se situací a životem Balráma a najednou "šup" a kniha má hbitý spád.

Bílý tygr se rodí jen jednou za generaci - Balrám byl jeden z bílých tygrů

Man Bookerova cena, kterou za svou prvotinu Aravind Adiga dostal v roce 2008, je obdobou americké Pulitzerovy ceny. Mohou ji získat jen spisovatelé z Británie nebo z některé její bývalé kolonie. Jejími laureáty se stali například Salman Rushdie, William Golding, Kingsley Amis, Margaret Atwoodová nebo držitelka Nobelovy ceny za literaturu Doris Lessingová – ta dokonce třikrát.


A z trochu jiného významového soudku


Pro zajímavost, v současné době žije v Indii polovina světové populace tygrů. Podle poslední zprávy ze sčítání tygrů vydané 28. 3. 2011 se jejich počet odhaduje na přibližně 1 706. Od posledního sčítání v roce 2008 došlo v jejich populaci k mírnému nárustu.

Ať žijí Levné knihy ... 29,- za takový skvost!!!

 

Zobrazeno 3819×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka