Přiletěla k nám Černá labuť

23. 2. 2011 23:53
Rubrika: Film

Je krásná, talentovaná, plná něhy, citlivá, ctižádostivá. Co všechno je ochotna obětovat pro životní roli?


Nina Sayers (Natalie Portman) je mladá nadaná baletka, která tančí v newyorském baletním souboru a stále čeká na svou životní roli. Ta se jí naskytne, když šéf baletu Thomas LeRoy (Vincent Cassel) příjde s nápadem nastudovat znovu Labutí jezero, ale v jiném formátu. Hlavní roli Bílé i Černé labutě má zatančit jedna baletka. LeRoy si pro tuto roli vybere Ninu. Je nadšený z jejího podání něžné Bílé labutě, ale postrádá u Niny smyslnost Černé labutě. Na newyorské baletní scéně se objevuje nová baletka Lily (Mila Kunis), ze které smyslnost přímo čiší. LeRoy podlehne jejímu kouzlu a Nina se cítí v ohrožení. Obětuje tedy do své role maximum. Stále více se zamotává do svých představ a není schopna odlišit realitu od fikce. Trpí sebepoškozováním a nenaplněnou sexuální touhou. Její matka, bývalá balerína (Barbara Hershey), do ní vkládá veškeré naděje. Pod tlakem matky, baletního mistra a dalších okolností se Nina přeměňuje z nevinné mladé dívky v Černou labuť i v osobním životě. Vysněná role se pro ni stává jediným smyslem života a je pro ni ochotná obětovat vše, i sebe samu. Výstrahou se pro Ninu stane příběh bývalé primabaleríny (Winona Ryder), která byla ze souboru propuštěna, aby uvolnila místo mladé nadějné baletce - Nině. Nina začne mít pocit, že ji chtějí také ze souboru vyřadit, proto se snaží vyhovět i zvráceným přáním baletního mistra. Vyvrcholením filmu je premiéra nového zpracování Labutího jezera s Ninou v hlavní roli. Jestli Nina tuto premiéru zvládne, se přesvědčte už sami.

Na film jsem se začala dívat s představou, že když je to o baletu, nemůže jít přece o žádné těžké téma. Bude to nevinné, něžné a hlavně hezké, myslela jsem si. Ani jedno moje očekávání se nenaplnilo. Svět baletu si my laici možná až příliš idealizujeme a režisér Darren Aronofsky se nám pokusil ukázat jeho odvrácenou tvář. Medializace provázející prezentaci filmu mi i přesto příjde přehnaná. Smekám před výkonem herečky Natalie Portman, opravdu se může jednat o její životní roli, ale tento thriller jsem viděla jednou a dost. Spousta scén, při kterých jsem si říkala, jestli to má tento film zapotřebí, snižovat se až k takové vulgární prezentaci sexuality hlavní hrdinky. Film se nedá žánrově striktně zařadit, určitě není ale romantický, určený například na sv. Valentýna. Budete se bát, nejen o hlavní hrdinku, ale také o to, jaké ten film na vás zanechá následky.

I když se procentům snažím spíše vyhýbat, tady dávám 50% -kvůli Natalii, dechberoucí hudbě a krásným kostýmům, jinak by bylo hodnocení i nižší.


Je krásná, talentovaná, plná něhy, citlivá, ctižádostivá. Co všechno je ochotna obětovat pro životní roli?

Zobrazeno 1551×

Komentáře

Vendula Krůlová

Po shlédnutí tohodle filmu jsem měla zmatené dojmy. Píšeš sice, jak se z chudinky citlivé a nežné dívky má pod nátlakem matky, ale i očekávání od LeRoye stát i Černou labutí, jenže už od začátku na mě Nina působí nevyváženě a psychicky mimo, až mě chvíli napadalo, jestli enní schizofrenní. Spousta jejích představ a všechny ty obrazy, kdy její matka maluje, nebo jak ji upozorňuje na tu vyrážku. Na začátku si ji jenom všimne a přejde to, ale jak se v Ninině hlavě usazuje ta nepříčetná touha potom hrát i černou labuť, sama v sobě vyvolává to zlo ... najednou jí její okolí pronásleduje, jak matka, tak vidí i perverznosti - ale všechno jsou to jen představy ... čili mi příjde, že je psychicky "vyšinutá" tím, jak neskonale touží dostat tu roli se to v ní ještě víc prohlubuje ... mno, tak to byl můj rychlý skromný příspěvek :))

Blanickacz

Natalia Portman získala dnes v noci Oskara za hlavní ženský herecký výkon ve filmu Černá labuť.

Renata Svobodová

Nemyslím si, že by film "vulgárně prezentoval sexualitu". Všechny sexuální scény tam, podle mě, měly své opodstatnění. Byly odrazem psychického vývoje, kterým hlavní hrdinka během filmu prošla.
Možná sis, Blanko, všimla, že s každým posunutím sexuální zkušenosti se více přibližovala černé labuti... Vžívala se do role a nacházela své vlastní "alter ego". Právě ty nové zkušenosti ji posunuly tam, kde nakonec skončila.

Osobně film hodnotím velmi vysoce. Není ale pro každého... Je totiž naprosto nezbytné nad ním přemýšlet, aby člověk pochopil jeho symbolickou řeč. A to není lehké, protože zachází do dost děsivých hlubin.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka