Vánoční dárek od Jana Pavla II.

18. 12. 2014 19:00
Rubrika: Divadlo

Rádi bychom vás upozornili na knihu Před zlatníkovým krámkem, která právě vyšla v nakladatelství Paulínky. Může být vhodným dárkem nejen k blížícím se Vánocům.

Drama Před zlatníkovým krámkem nám ve třech dějstvích umožňuje nahlédnout do života tří párů s velmi odlišnou zkušeností lásky. Všechny však spojuje postava zlatníka, která představuje lidské svědomí či Boží prozřetelnost. Ve výloze zlatnictví se jim tajemným způsobem zrcadlí jejich budoucnost.

 

Když v roce 1960 v jednom polském časopise vyšla zvláštní divadelní hra o manželské lásce, málokdo tušil, že pod jménem Andrzej Jawień se ve skutečnosti skrývá krakovský biskup Karol Wojtyła, budoucí svatý papež Jan Pavel II.

Karol Wojtyła začal hlouběji promýšlet téma manželské lásky a sexuality díky mnoha rozhovorům se svými přáteli a studenty, které duchovně doprovázel jako studentský kaplan.

Ve školním roce 1956/57 i o rok později vyučoval na katolické univerzitě v Lublinu kurz etiky s názvem Láska a odpovědnost. Svoje poznámky nakonec rozpracoval a vydal pod stejným názvem knižně v roce 1960, jen o několik měsíců dříve, než byla uveřejněna hra Před zlatníkovým krámkem. Kniha i hra jsou v jistém smyslu dvojčata.

To, co Láska a odpovědnost vyjadřuje pomocí pronikavé filosofické analýzy, drama Před zlatníkovým krámkem ilustruje, „převypráví“ v meditacích oděných do rapsodické formy. Wojtyła si byl dobře vědom, že pravdu lze (a je nutné) vyjádřit mnoha způsoby.

Ty tři příběhy nás možná zasáhnou, možná ne. Až je jednou budeme číst znova, začne nám docházet, že je to příběh naší lásky, každé lidské lásky. Toho největšího dramatu lidské existence.

 

Paulínky

Zobrazeno 1575×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka