Mlčeti zlato, mluviti stříbro

5. 8. 2014 22:02
Rubrika: Akce

Dobrodružství. Das Abenteuer. The Adventure. Приключения. Des Aventures. Le Avventure. 冒險 (Màoxiăn). مغامرات


 

Každý z nás alespoň jednou snil o nějakém dobrodružství. Četl knížky od Crusoea nebo Verna a představoval si, jak by se dalo skvěle dýchat Dvacet tisíc mil pod mořem a jak se asi cítil Pátek v pátek. Kluci od Bobří řeky posilovali na větvích u celtových stanů a vzduch voněl létem. Spousta z vás má prázdniny, nebo studijní volno, neplacené volno a v nejlepším případě to krásné placené. Ať už to máte jakkoliv, dobrodružství se meze nekladou. Někdy má ale člověk paradoxně na výběr více aktivit, než zdrávo, a tak se lehce stane, že je přehlcen a nebo prostě neví, kam se sebou. Změna teplot je také pěkně zrádná. Co potom, když místo dobrodružství, člověk na sobě zažije HOREČKU!

 

 

 

Klondike versus Stará Kutna

 

Polovina století třináctého, mnich kráčí usebrat se k modlitbě: Na říčce Páchu se veselili pstruzi, když zrovna šel mnich Anton okolo. Dlouhá procházka, pomyslel si, však jak mumlal pod vousy, bylo to potřeba. V ruce páteř modlitební a otevíraje žalmy, ucítil lehký vánek. V modlitbě ovšem neustal, až do té chvíle, než usnul. Hora, na které se v tu chvíli nacházel, jako by se proměnila v božská oblaka a mnicha by neprobudil ani párem oslů, zato chrápání, to už byla věc jiná. Ošil se a promnul oči. Před sebou tři zvláštní pruty viděl. Snad mě zrak nešálí, prolétlo mu hlavou. Stříbro se blýskalo, až zraky přecházely. Sundal kutnu, nevěda, co dělá, chudák zmatená. Zakryl pruty a jak boží blázen běžel do kláštera oznámit, co se to na hoře přihodilo. Od té doby po kutně mnicha se Kutná Hora nazývá a hoře, kde nebožák usnul a tři pruty objevil.

O šest set let později v ostříleném kraji Indiánů: Srpen pálí do indiánské kůže znamení bohatství, které se zlatí, až by ho mohl chtít i někdo závidět. George, Kate, Skookum Jim Mason a taky Káa Goox sedí u řeky a brousí si zuby na šťavnaté lososy. Mezitím, co ostřílený zlatokop Henderson se přibližoval ke čtveřici, voněl už ulovený losos nad ohništěm a lákal poletující dravce k činu. Těch pět se setkává o pár minut později. George cítí trpkost z Hendersonových proti indiánských slov, ale nedává na sobě nic znát. Zlato a Klondike je pro něj víc než nějakej všivej bílej pes. "Přesuneme se proti proudu," řekla Kate až neuvěřitelně sebevědomě. U Králičího potoka už skoro George zapomněl na trpkost, kterou mu dal Henderson ochutnat. Oč sladší je první zlatavý moment! Bonanza Creek.

Shrňme si to. Máme tady dvě řeky, nějaké ty ryby, ospalého mnicha, Indiána a taky pár bělochů. To už samo zavání dobrodružstvím. Osobně bych raději jela na Klondike, ale přeci jen je to kousek z ruky. I když je zlato jistě lákavější, poněvadž kdo mlčí, jistě nic nezkazí, přesto má stříbro také co nabídnout. Nechte mně vám o tom povyprávět.

 

 

Jan Smíšek z Vrchovišť

Píše se rok 1492. Rok objevů nejen na Hrádku ...

Byly tři rody pánů z Vrchovišť a všechny věděly, jak se stát Stříbrnou šlechtou. Jan Smíšek má docela veselé jméno, to se musí nechat. Představte si ovšem ty nervy, jaké musel chudák mít, když si na Hrádku zřídil vlastní huť. Ono, proč ne, když ta mincovna ve Vlašském dvoře byla zřízena Václavem II. už roku 1300 a jen tak mimochodem měla výsadní právo přetavovat rudu, aby jako na tom nemohl nějaký ten bohatší měšťan ještě více zbohatnout. Pár let sem, pár let tam. Pan Smíšek umí být filuta. Voda jedovatá, zlí jazykové. „Dám tomu lidu dobrému zhotovit vodovod,“ pomyslel si dobrák zbožná. „Když mě přemlouvají, ať nejsem tolik skromný,“ aby se neřeklo, aspoň ten crk vody do domu by si také měl dopřát. Plnými doušky tekla voda Smíškovi do Hrádku a huť mohla začít pracovat. Dům nabýval na honosnosti a ti zlí jazykové mu pořád nedali spát. „Proč bych si netavil a do ciziny neprodával? Závidějí, protože jsou hloupí. Nesmíme se na ně pro to zlobit. Bože, odpusť.“ A tak Smíšek Jan na stříbře uměl vydělat, aby ovšem jeho duše byla čistá, s bratrem Michalem kapli v chrámu svaté panny Barbory dostavěli a v nebi ze stříbrných číší pili.

České muzeum stříbra v Kutné Hoře

Přijeďte mne navštívit, přátelé, do konce října. Udělám vám takovou prohlídku, jakou jste ještě nezažili. Budeme se v dobru družit!

 

Zdroje fotografií: foto Klondike; http://www.cms-kh.cz/

Zobrazeno 1491×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka