Nejen chlebem žije člověk.....

20. 7. 2014 17:41
Rubrika: Knihovna

"Nejen z chleba žije člověk...."

Abychom fungovali, potřebuje naše tělo dostávat denně potravu. Vychází spousta moudrých knih i článků na internetu, co jíst, co nejíst, kdy a jak jíst. I naše duše potřebuje být živena. Troufám si tvrdit, že já nutně potřebuji slyšet a číst dobrá slova, abych mohla být živa. Takovou základní stravou duše je bezpochyby Bible a existují různé způsoby jejího četby - buď postupně, nebo namátkou. Křesťanská nakladatelství také vydávají různé rozjímavé texty na každý den. Karmelitánské nakladatelství vydalo např. rozjímání W.Stinissena I dnes je den boží.

Každý den v roce můžeme rozjímat Boží slovo vztažené k našemu životu. Autor respektuje církevní rok: v březnu je např. rozjímání zaměřené k postu, v dubnu k Velikonocům, v listopadu ke smrti a Dušičkám, v prosinci k Vánocům. Je dobré si slovo přečíst večer před spaním a ráno znovu. Může nás pak provázet celý den. A některé slovo, když ho člověk pustí do srdce, má moc nás i proměňovat. Výborná je i edice z Karmel. nakladatelství autor - téma. Mezi mé oblíbené patří O milosrdenství s Kateřinou Lachmanovou či O boží otcovské lásce s Karlem Řežábkem. Jsou to takové duchovní vitamíny. Nebo takové minimum pro lidi velmi vytížené, kteří nemají čas číst delší rozjímání.

Nakladatelství Portál vydalo několik knížek rozjímání na každý den. Laskavé slovo na každý den, Vlídná povzbuzení na každý den, Poděkování za každý den.

Tyto knížky formátu A6 mají stejnou strukturu. Laskavé slovo a Vlídná povzbuzení už naklad. Portál nabízí i jako e-knihy.U každého dne je na začátku citát buď z Bible nebo od nějakého moudrého autora. Citát je pak rozveden v krátkém zamyšlení nebo praktickém příkladu ze života a končí povzbuzením či úkolem. Např. na dnešek 20.července je v knížce P.Weissmana Poděkování na každý den toto slovo: "Zbabělost je, když víme, co máme dělat, a neděláme to." (Konfucius)

Jedna z anekdot z Konfuciova života: Když Wang Huizhi sloužil u Huan Chonga jako pobočník jízdy, Huan se ho zeptal: "V jakém úřadě sloužíš?" "Nevím, co je to za úřad," odpověděl mu Wang Huizhi, "ale pořád vidím kolem sebe koně, tak to asi bude něco kolem koní." Jindy se ho Huan Chong zeptal: "Kolik koní máš pod dohledem?" Wang Huizhi mu odpověděl: "Tak jako Konfucius se po koních neptám. Jak bych mohl vědět, kolik jich je?" A ještě jindy se Huan Chong zeptal: "Kolik koní uhynulo?" "Nevím nic o živých," odpověděl Wang Huizhi, když citoval další z Konfuciových výroků, "jak mám vědět o mrtvých?"

Dnes nebudu dělat každodenní úkony bezmyšlenkovitě

Nakladatelství Vyšehrad také vydává podobné knížky např. Každý den chvilku pro sebe či Cesta začíná každý den.

Knížky citátů a rozjímání na každý den mají tu výhodu, že nestárnou. Můžeme je mít celý život a vracet se k nim. Já jich mám doma více a každý rok sáhnu po jiné. Minutěnka biskupa Hloucha je denní potravou pro duši mého tatínka a prokládá ji myšlenkami Matky Terezy a Patera Pia.

 

 

Zobrazeno 1164×

Komentáře

Ivka-Iva-el

O té MInutěnce jsem slyšela, je to pěkné?

Krasnazena

Ivko, nevím, nečetla jsem.

Ivka-Iva-el

Viděla jsem to na Konferenci, ale nějak jsem se nedostala k tomu, abych si to prohlédla. Byl tam nával :-D

Krasnazena

Za totality to byla velmi čtená knížka. osobně si myslím, že je spíše pro starší generaci, ale třeba se mýlím.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka