Festival Jeden svět. O lidech a práci

4. 3. 2014 20:18
Rubrika: Film | Štítky: Jeden svět , dokument , festival , film , lidská práva , práce

Právě probíhá Jeden svět – mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech. Již 16. ročník Jednoho světa se uskuteční od 3. do 12. března v Praze a v dalších termínech i v 33 městech po celé České republice.


Hlavním tématem letošního ročníku je Práce, které je věnována filmová kategorie Práce dělá člověka. „Práce lidi spojuje, protože ji řeší všichni – ti, kdo ji hledají, ti, kdo se bojí, že o ni přijdou, i ti, kdo v ní musí trávit příliš času a přicházejí o svůj soukromý život.“

Filmy ukazují nejrůznější perspektivy práce. „Podíváme se do oblastí, kde změny globálního trhu mají výrazný dopad na způsob života místních. Uvidíme tlaky, jimž čelí zaměstnanci jak v asijských továrnách, tak v evropských. Filmy se tematicky dotknou přepracování a vyhoření, nezaměstnanosti a vzniku nových chudých vrstev společnosti, ale i migrace, dětské práce na globálním Jihu nebo zodpovědné spotřeby.

Kromě dokumentů týkajících se práce se můžete těšit i na filmy z dalších deseti kategorií, jako například Rodiny v ohrožení (o problémech dnešních rodin), Cesty ke svobodě (o snahách obyčejných lidí, aktivistů i umělců vystoupit proti nedemokratickým režimům), Takzvaná civilizace (o vztahu lidí k prostředí, v němž žijí), Moc médií (o médiích jako dobrém sluhovi, ale zlém pánovi) a další.

Festival Jeden svět je pro mě jednou z kulturních událostí roku. Nabízí opravdu velké množství dokumentů, které svým záběrem mohou oslovit lidi s nejrůznějšími zájmy. A navíc – dle mých dosavadních zkušeností – jsou zárukou kvality. Letošní ročník je zajímavý i tím, že odráží téma Lidská práce, které je právě aktuální na signály.cz. :)

Všechny důležité informace najdeš na http://jedensvet.cz/2014/ 

Zobrazeno 1220×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka