Matt Redman: Jak se "rodí" nové album?

19. 9. 2013 20:52
Rubrika: Hudba | Štítky: matt-redman , chvály , krestanska-hudba

Známý křesťanský zpěvák a skladatel Matt Redman vydá 24. září dlouho očekávané nové album s názvem Your Grace Finds Me (Tvá milost si mě našla). Redman působí na hudební scéně již 20 let, proto není divu, že některé jeho písně jsou známé i u nás (určitě znáš např. Ať požehnán je Bůh).

Redmanovo nové album si můžeš koupit na jeho koncertě, kde vystoupí i s dalším známým chválovým zpěvákem Martinem Smithem. Tento jedinečný koncert se uskuteční 9. října ve Vsetíně a díky signály.cz můžeš vyhrát lístky.

Při příležitosti vydání nového alba a stejnojmenné úvodní písně poskytl Matt Redman rozhovor, ve kterém popisuje, jak se chválová píseň či album tvoří. Úryvky z tohoto jedinečného rozhovoru si můžeš přečíst i ty:

Jak se rodí chválová píseň?

Když jsme tuto píseň nahrávali, dost jsme si toho zažili. Někdy jde skládání úplně samo, jako po másle, a člověka to baví, nápady se hrnou. Jindy jako byste se s každým slovem museli prát a je to spíš jako v tom boxovacím ringu. Člověk se u toho zapotí, víte, občas trochu pobrečí nebo tak, prostě se s tím pere, aby z těch písní vůbec něco bylo.

Úvodní píseň Your Grace Finds Me ke stejnojmennému albu

Bitva i požehnání

V téhle písni ‚Your Grace Finds Me‘ (‚Tvá milost si mě našla‘) je docela dost popisu, jsou tam různé scénáře, kam tě Boží milost může vést, kde si tě najde. (...) Mluvím tam o tom, jak se té Boží milosti člověk nadechuje a když vydechuje, jde z něj chvála. Řekl bych, že jedním z hlavních témat této nahrávky, jsou bitva a požehnání. Všichni jsme si to zažili. Skoro jako by to k nám přicházelo neoddělitelně. V životě můžete procházet něčím opravdu těžkým, pak ale vnímáte, že se na vás Bůh usmívá zase v jiné oblasti života.

Vlastně, když jsme ty písně psali... byl to dost šílený den, všechno se rozbíjelo, další kámoš jel do nemocnice, protože měl podezření na zlomenou nohu, ulomily se dveře od auta, nějak jsme blbě zaparkovali. Já jsem dokonce měl zanícené šlachy na rukou, takže jsem ani nemohl dobře hrát na kytaru. Ale mám úžasnou ženu, a já jí povídám, asi to budeme muset na chvíli pozastavit, než se všechno zklidní. A ona říká, nepouštěj to, sedni si nad ty písně, je to bitva.

Najít si cestu do života lidí

Tyhle chvíle někdy víc než cokoli jiného určují, kým doopravdy jsme a jak budeme Boha chválit. Já si přeji, aby tato deska, a obzvláště tyto písně, aby si našly cestu do života lidí. Ať už do těch hezkých chvil, nebo do těch pochmurných, když někdo prochází zkouškami. (…) Máme písně, které se hrají při křtech nebo na svatbách nebo i takové, které jsou prostě jen o každodenních věcech, o tom, co se děje od pondělí do pátku.“

Fascinuje mě, co všechno píseň dokáže. Pokud má odpovídající obsah, je postavená na biblickém základě, je poetická a můžou ji zpívat všichni, už jen to, kam všude se může dostat na celé této planetě, ale hlavně kam se může dostat – i na ta nejhlubší místa, do lidských srdcí. Je to pro mě obrovská pocta a výsada, že jsem součástí toho, co všechno můžeme dělat, když tyto chvály skládáme.“

 

Celý rozhovor s Mattem Redmanem najdeš zde (v angličtině).

 

Zobrazeno 1427×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka