A jak to bylo v Budějovicích?

25. 4. 2012 9:32
Rubrika: Akce

Diecézní setkání mládeže v Českých Budějovicích

30. – 31.3.2012


„Radujte se stále v Pánu, opakuji: radujte se!“ (Flp 4,4) Tímto mottem, vyhlášeným papežem Benediktem XVI., se neslo celé letošní setkání mládeže v Českých Budějovicích. O jeho síle a veselosti vypovídal i plakát, který tvořivě namalovali animátoři a je ke shlédnutí na Diecézním centru mládeže v Českých Budějovicích. Sešlo se zde okolo dvou set padesáti účastníků ze všech vikariátů českobudějovické diecéze.

Program byl pestrý a začínal již v pátek, 30.3.2012, mší svatou v kostele na Piaristickém náměstí, kterou zpěvem doprovázela schola z Bělčic. Středoškoláci z Biskupského gymnázia si společně se skauty připravili zajímavou hru, která vedla ulicemi historického města. Cílem bylo dopravit tajnou depeši opatovi kláštera. Každá skupina vyfasovala jednu mapku a za hlaholu trubky se všichni rozběhli do ulic, kde na ně čekaly různé indicie. Mohli jste se tak dostat k převozníkovi přes řeku, nebo hádat u němého.

Do hry se zapojili i naši němečtí kamarádi, čili by se dalo říci, že hra byla mezinárodní. Poté v kostele na Piaristickém náměstí následovala přednáška známého kněze a přírodovědce, Marka Orko Váchy, která byla na téma Duch a život. Marek hezky prolínal ve své hbité promluvě starozákonní zkušenost Ducha s novozákonní a také jsme mohli slyšet o předobrazech Krista právě ve Starém zákoně. Přednáška byla velmi pěkná a každý si v ní mohl najít své. Večer v kostele vyústil modlitbou se zpěvy z Taizé. Kdo chtěl, mohl pokračovat na Biskupském gymnáziu v rozhovorech, adoraci, hrách, nebo svátosti smíření, ale také ve spánku. Celý program moderoval P. Vojtěch Vágai, který si připravil i sobotní ranní hru.

Ta zahřála nejednoho účastníka, díky níž se nejmenší stali největšími i s trochou adrenalinu. Dopoledne zahájil svou katechezí otec biskup Jiří Paďour, který nás povzbudil k radosti. Dále si mohli účastníci vybírat mezi rozmanitými skupinkami. Jedna z účastnic ze skupinky Senioři mezi námi podotkla: „Hrozně se mi to líbilo, i když jsme tam byly jenom čtyři. Aspoň jsme si mohly lépe popovídat. Uvítala bych, kdyby příští rok bylo něco podobného.“ Jeden z animátorů, který se setkal s otcem biskupem Jiřím poznamenal: „No, rozhodně setkání s biskupem bylo něco většího. Dozvěděli jsme se o jeho životě a spoustě dalších věcí, tak že supr.“

 

Po obědě následoval další blok skupinek, mezi které patřila i Expedice Columbia 2011. „Byla perfektní, protože jsem fanda do zeměpisu a cestování a jsem ráda, že každý rok se nějaké skupinky s tímto tématem objeví.“ Řekla jedna z přítomných. O vztazích a Proč mít věřícího partnera mladí hodně diskutovali. „Manželé byli úžasní, mluvili o všem otevřeně. Tím, jak byli mladí, nám to bylo bližší.“ Jiná účastnice by zase více uvítala, kdyby manželé kladli méně otázek a nechali je na účastnících. O tom, jak putovali do Madridu, nám pověděli své Karel a Eva Starých z Prachatic. Dozvěděli jsme se také z úst ředitele Diecézního centra mládeže, Romana Dvořáka, o Celostátním setkání mládeže ve Žďáře nad Sázavou. Svým zpěvem nás doprovázely sólistky z Chyšek. Setkání vyvrcholilo mší svatou s otci biskupy za doprovodu scholy z Černice. Na závěr si každý odnesl malý dárek, antistresový míček, se kterým se dá vyvádět spousta vylomenin!

Zobrazeno 1884×

Komentáře

Nefelé

Je vidět, že diecézní setkání mladých s otci biskupy v Českých Budějovicích má rok od roku zajímavější a pestřejší program. Držím palce, jen tak dál ;-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka