Improvizace

12. 3. 2012 16:02
Rubrika: Divadlo

O víkendu 9. – 11.3.2012 proběhl v Divadle U Kapličky v Českých Budějovicích zajímavý divadelní workshop.


 

Když jsem se dozvěděla o tom, že do Budějic zavítá tým mladých improvizátorů, strašně moc jsem si přála, abych ten víkend neměla žádnou jinou akci. Tak se nějak stalo, že se nakonec vše vydařilo a mohlo se jít divadelničit. V pátek v šest se nás sešla hrstka mladých odvážlivců právě v Divadle U Kapličky. Přivítali nás dva mládenci z brněnské JAMU, tedy Víťa Piskalík z Ostravy a Tomáš Wortner z Budějovic.

V pátek večer se nás sešlo sedm. Druhý den se počet ustálil na šesti. Po malých krůčcích jsme se sžívali s různými divadelními technikami. Zakoušeli na sobě účinky hudby a následné spontánnosti, tvoření soch a figur na sebe navazujících. Ale také cvičení na rytmus a vyprávění příběhů a mnoho dalšího. Ač se nám Víťa s Tomem přiznali, že takový workshop vedli spolu poprvé, vůbec to tak nevypadalo, ba naopak působili velmi živě a skvěle se doplňovali.

Turnaj v improvizaci je něco mezi sportem a divadlem. Dva týmy se navzájem utkávají v improvizacích na divácká témata. Cílem není navzájem se vyřadit, ale společně vytvářet kvalitní improvizaci, mít radost ze hry, moci si kdykoliv zahrát/zaimprovizovat s různými týmy z různých míst.
Hráči tedy hrají spolu, a ne proti sobě. Jde o hru, chuť improvizovat, naslouchat kolegům z vlastního i opačného týmu a společně si zahrát. Nestranný hlavní rozhodčí a jeho dva pomocníci dohlížejí na dodržování pravidel hry. Ve hře existuje tajné spojenectví obou týmů mezi sebou i s diváky, jež tvoří opozici proti přísnému a nesmlouvavému hlavnímu rozhodčímu. Historie turnajů v improvizaci spadá do konce sedmdesátých let, kdy se ve francouzském Quebecku konaly první improvizační turnaje. Její zakladatelé, Yvon Leduc a Robert Gravel se nechali inspirovat hokejem a převzali kluziště s mantinely (bez ledu), pruhované dresy a čas rozložený do třetin. Improvizátoři, divadelní amatéři a diváci tak mohou zažít napětí, neopakovatelnou atmosféru a neočekávané zvraty v "přímém přenosu". Turnaje v improvizaci rychle přešly přes Atlantik a dnes se hrají ve všech frankofonních zemích. Ve Francii, v Belgii, ve Švýcarsku, ale taky v Maroku, ve Španělsku, v Itálii a v Německu. (viz ImproManuál)

Sobotní večer byl věnovaný improshow, kterou přijelo podpořit pět dalších improvizátorů, z toho jeden stálý kameraman, technik, kulisák a zvukař … v jednom. Improshow byla nápaditá a vtipná. Sál naplnilo přibližně šedesát lidí, kteří se opravdu bavili. My, kteří jsme se účastnili workshopu, jsme měli možnost porovnat, na co všechno je potřeba se v takzvané improvizaci připravit, než sama vznikne na jevišti. Divili byste se, ale příprava je nutná! V neděli jsme byli všichni celkově unavení, ale zároveň příjemně unavení. Z reflexe vyplynulo, že ač jsme neměli žádná velká očekávání, tak jsme byli mile překvapeni, co všechno se dá dělat a jak se u toho dá zároveň pořádně odvázat. Sama za sebe bych se potřebovala ještě více uvolnit a užít si tu smršť spontánnosti a blbnutí, tak snad příště to vyjde a bude to teprve pořádnej nářez! Škoda, že víkend je tak krátký.

 Více o improshow a improlize celkově zde.

Zobrazeno 1528×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka