A remarkable piece of theatre

5. 3. 2012 13:30
Rubrika: Akce

V týdnu od 27.2. do 3.3.2012 proběhl unikátní trénink divadla Fórum v ateliéru divadla Archa v Praze. Projekt vznikl za podpory Univerzity Karlovy, British Council a Archa Lab.


Intenzivní týden v útlaku.

            Akční lektorka Terry O'Leary.

                        Cardboard citizens.

                        Dvacet účastníků.

                         Jeden muž.

Že Vám to nic neříká? Tak čtěte dál!

Když mi v pondělí ujela tramvaj před nosem, zdálo se, že celý týden bude stát za pěknou bačkoru. Přiběhla jsem s jazykem na vestě do dvora, kde to vypadlo všelijak, jen ne jak v divadle. V ateliéru už se těsnilo dvacet lidí, z toho jeden odvážný muž! Na židličce seděla drobná Terry, jejíž oči zářily jiskřičkami. Nastala akce. Rychlá seznamovačka a pak spousta pohybových a dramatických aktivit. Terry byla velmi živá a milá, každému dokázala odpovědět vstřícně a přitom věcně.

Cardboard citizens je britská organizace, která se snaží změnit k lepšímu životy zejména bezdomovců a lidí na okraji společnosti skrze divadlo Fórum a uměleckou činnost. Už od svých začátků úzce spolupracovala se zakladatelem tohoto divadla, Augustem Boalem.


Nejvíce mě zaujalo cvičení o „sedmi divadelních energiích“, v kterých jsme od počátečního stavu nic nedělání, přes kalifornského snílka, pomalu přicházeli do představ o reálných situacích, kdy najednou spěcháme do práce, stres se stupňuje, až nám nakonec jde o holý život. Během tohoto cvičení, kdy jsme se snažili vyplnit každé prázdné místo v místnosti, bylo úžasné vnímat stoupající napětí a tlak, se kterým jsme nadále mohli pracovat při tvorbě našich představení. Ale i návrat z nejvyšší paniky a stresu do klidové polohy byl velkou úlevou a zkušeností pro každodenní život.

Terry O'Leary je úžasná lektorka, která si sama prošla tvrdou životní zkouškou a octla se na ulici. Díky Cardboard citizens v sobě objevila talentovaného ducha a vede kurzy divadla Fórum a v neposlední řadě je i skvělý joker (džoukr). To je člověk, který doprovází samotné představení, s nímž show získává, ale také ztrácí. Dobrý joker zapojí publikum cele do hry, klade otázky, může být hlupák nebo také detektiv, který pátrá po odpovědích a řešeních daných situací. Ovšem neztrácí nadhled a umí vhodně zasáhnout, protože „show must go on“.


V sobotu odpoledne byli všichni herci nervózní. Od středy jsme připravovali témata, která nás zaujala a vymýšleli to nejlepší, co by diváky mohlo zajímat. Čtyři krátká představení byla rozmanitá. Mohli jsme nakousnout problémy na úřadě, kde vládla korupce, nebo nakouknout do života matky, která chce jít do práce, ale má dvě děti. Také jsme mohli zasáhnout do zničení parku v Bletné, nebo vyřešit vyhoření jedné mladé sociální pracovnice. Většina z nás pocházela z různých organizací pracujících s lidmi. Sešly jsme se zde také dvě členky DraSu a již zmiňovaný odvážlivec Honza, který to musel celý týden vydržet s bandou mladých bab. Jsem ráda, že se potvrdilo, že toto divadlo se dá hrát s kýmkoliv a pro kohokoliv. Budete-li mít zájem o bližší informace o naší divadelní skupině a divadlu Fórum, nebojte se obrátit na stránky www.dras.cz  

Vždycky jsem říkal, že se máme snažit mít pokoj,
jenže nejhorším nepřítelem pokoje je nicnedělání. (Augusto Boal)

Toto divadlo je vhodné pro jakoukoliv věkovou skupinu a zaručeně pobaví, ale i pomůže odhalit řešení na různé problémy. Byl to pozoruhodný kousek divadla, který by stál za víc než jeden týdenní trénink v angličtině!

více také na: http://cardboardcitizens.org.uk/

Zobrazeno 1630×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka