Leonardo v Čechách

15. 1. 2012 23:15
Rubrika: Akce

V sobotu 14.1.2012 jsem navštívila výstavu řádu Templářů na zámku Zbiroh. Údajný autoportrét Leonarda da Vinciho sem dorazil již minulou neděli, a tak by byl skoro hřích se k němu nepřiblížit.

zdroj internet


Když jsme s mým doprovodem dorazili na zámek, zrovna tou dobou krásně svítilo slunce. Paprsky si pohrávaly se stíny stromů a studený větřík čechral vlasy. Vstupné bylo mastné, ale stálo za to.

Na zámku Zbiroh od 9.1.2012 probíhá výstava Příběh rytířského řádu Templářů, která zde bude k vidění s unikátním autoportrétem Leonarda da Vinciho až do 18.3.2012

Procházeli jsme malými místnostmi s charismatickým průvodcem. Výstava a informace o řádu byla trochu "školácká", nejspíš jsme očekávali něco více. Za zmínku z ní stojí dochovaná pečeť, nebo také "historická kreditka", kterou Templáři na svých cestách do Svaté země používali a byl to svým způsobem předchůdce dnešních šeků. Nechyběly zde ani oděvy a drobnosti, které byly nalezeny jako suvenýry z cest, nebo rodinné dědictví. Dále pak panely s historickými údaji a příjemné vystupování pana průvodce. Během prohlídky se také našel jako obvykle jeden člověk, který je "chytřejší", než sám průvodce, a tak se naše skupina rozdělila na dva tábory - ti, kteří jeho hřmotné připomínky rádi vyslechli a přikyvovali, ale také ostatní, kteří by ho nejraději umlčeli nějakým středověkým způsobem ...

Nejzajímavější částí ovšem byl obraz Leonarda da Vinciho, který až donedávna historikové považovali za podobiznu astronoma Galilea Galileiho.

Obraz stojí za speciální vitrínou se stálou vlhkostí a teplotou vzduchu. Střídá se u něj ochranka. My jsme měli možnost zde potkat menšího černocha, který se usmíval, i když na něm byla vidět únava a možná taky stres. Leonardo se z jistého úhlu na vás kouká ze všech stran jako Mona Lisa.

Autorství obrazu, které nebude zřejmě možné nikdy stoprocentně určit, zůstává i nadále předmětem četných diskuzí. Jeho zjišťování je podle vedoucího restaurátorského oddělení Národní galerie Petra Kuthana náročný proces. Více o obraze se můžete dozvědět zde.

Zámek Zbiroh je posazen do malebné krajiny Rokycanska a dobrý dojem z něj ani nekazí budovy, které zde vyrostly za éry komunismu. Dominantou je zejména pěkný výhled, klid a čistý vzduch. V prostorách zámku se nachází čtyř až pětihvězdičkový stejnojmenný hotel a také zámecká krčma, která navozuje dobovou atmosféru a tím i vyšší cenu.

Zajímavostí je, že v průběhu výstavy tomu bude 700 let od rozpuštění řádu Templářů, o němž se toho mnohé traduje.

Zobrazeno 1663×

Komentáře

Gillette


http://www.artalk.cz/2012/01/09/in_margien-nejen-o-leonardovi/

http://www.artalk.cz/2012/01/16/leonardo-podle-royta/

já tu výstavu tedy neviděla, a vím, že nikdo nemá rád lidi, který jsou "až moc chytrý", ale nedá mi to hodit to sem .-)

majkiii

Díky za zajímavý tip!

Taky doplním jeden související odkaz: http://tisk.cirkev.cz/z-domova/biskup-radkovsky-zahaji-vystavu-o-templarskem-radu/ :-)

Vendula Krůlová

Gillete, máme rádi chytrý lidi :)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka