Hluboká Modlitba argentinských nocí

18. 1. 2012 15:48
Rubrika: Knihovna

Modlitba argentinských nocí je nová kniha Marka Orko Váchy, jehož hluboké myšlenky vám vezmou dech - stejně, jako by to udělala tajemná nekonečnost oblohy poseté statisíci hvězd.


Marek Orko Vácha je katolickým knězem, kterého můžete znát z Prahy (farnost u Nejsv. Salvátora), Brna (na FSS MU přednáší o vztahu křesťanství a environmentální etiky) nebo z Lechovic (jeho „domácí“ farnost). Možná jste se již setkali s jeho knihami, ve kterých umně spojuje hluboké myšlenky, křesťanskou etiku, poznatky z biologie i každodenní zážitky. (Více o jeho knihách zde.)

Jeho nejnovější kniha Modlitba argentinských nocí (nakladatelství Cesta, 2011) je však jiná, výjimečná svou otevřeností a dech beroucími myšlenkami. Nečekejte žádné vtipné historky ze života kněze, spíše se připravte na upřímné zrcadlení ne vždy příjemné reality. Čtrnáct samostatných esejů či úvah nad nejrůznějšími tématy spojují hloubavé otázky a (pro někoho možná až provokativně) ne-černobílý pohled na svět.

Název knihy krásně vystihuje její atmosféru. Čím jsou modlitby za nocích argentinských jiné? „Bůh je v argentinských horách nějak blíž, není to ten domestikovaný Bůh našich kostelů, našich sebevědomých kázání (…). Bůh argentinských nocí je Bůh mnohem tajemnější, nesmírnější, mocnější, Bůh, na němž závisí přežití a nepřežití. Teprve v naprosté samotě v horách poutník pochopí, co znamená, že v něm žijeme, pohybujeme se a jsme, dýcháme jej, jsme v něm ponořeni a on nás tvaruje, tak jako prudká voda tělo pstruha, zde se člověk stává Božím obrazem, tvarovaný prostředím (…).“ (str. 13-14)

Vácha nám v knize přibližuje například…
… jedinečnou atmosféru mše svaté, kterou sloužil sám ve svém stanu. Uprostřed argentinské přírody mu „liturgickou hudbu“ dělaly tajemné zvuky nočních ptáků a hmyzu.
… nevýslovnou tajemnost Boha, který nám o sobě řekl zkrátka „Jsem, který jsem“.
lidskou hříšnost. Nejsme až příliš posedlí naší nedokonalostí? Nezapomínáme pro „boj s hříšností“ následovat Krista?
… fakt, že odříkané modlitby, během nichž se nemohu soustředit a necítím žádné „mystické“ pocity, jsou velmi důležité!
… své zkušenosti s mládeží. (Jistě oceníte nezaujatý pohled zvenčí. :))
propojenost veškerého lidského konání (včetně hříchů) s celým lidstvem i samotnou Zemí.
… jaké jsou nejčastější omyly ateistů.
realitu (kněžského) života. Pochopíte, jaký je rozdíl mezi osvobozující samotou a bolestnou osamělostí.
... a mnohem víc. 

Váchovu knihu vřele doporučuji všem, kteří jsou ochotni nechat si v hlavě vyvstat nějaký ten otazník, ale také těm, kdo se rádi unáší květnatým popisem nádherné přírody.

Zobrazeno 3476×

Komentáře

archiStrata

...taky můžu jedině doporučit! :)

voda-zpívající

kniha mě velice oslovila především svou pravdivostí, která až bere dech

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka