DVANÁCT

11. 6. 2011 22:42
Rubrika: Film

Vinen, či nevinen? Soudní drama za zavřenými dveřmi.

„Dvanáct rozhněvaných mužů je drama, které je napsáno jako napínavá soudní pitva. Využívá přirozeného dramatizmu sportovního utkání a rafinovaně operuje s rytmem vzrušení a klidu,“ napsali Václav Havel a Jan Grossman v poznámce k českému vydání textu hry v roce 1962. (zdroj z internetu)



Tento film z roku 1957, který režíroval Sidney Lumet, je dramatický příběh, který se během 90 minut čistého času odehrává v soudní síni. Dvanáct porotců, dvanáct důvodů, dvanáct možností říct ano či ne. Průměrní lidé rozhodují o průměrném činu. Jsou to lidé naprosto obyčejní. Mají průměrné zájmy, ale i zaměstnání. Ovšem v jejich rukou dříme moc rozhodnout o osudu mladého člověka.

Nastává hlasování. Jedenáct hlasuje pro vinu, jen jediný porotce je proti. Přichází s vážnými důvody, které by mohly zpochybnit rozhodnutí ostatních jedenácti. Kritizuje i způsoby, s jakými ostatní porotci hlasují pro vinu. Jediným porotcem, který od začátku hlasoval proti byl Henry Fonda. Mezi dalšími porotci si zahrál i známý Čech, Jiří Voskovec.

Existuje spousta možností, důvodů a tak tenký led, pod kterým se může schovávat vina i nevina. Otázky morálky, zodpovědnosti za vlastní výroky, ale i možnosti hájit své názory a zodpovědnosti za čin a mnohem více lze vidět v tomto skvostu světové kinematografie. Film byl v roce 1957 nominován na Oscara.

Autorem scénáře ke stejnojmenné divadelní hře je Reginald Rose. Předloha se dočkala několika zpracování. Pro nás dostupná je filmová verze z roku 1957, kterou lze legálně stáhnout v podstatě na jekémkoliv serveru. Česká divadla také nabízejí divadelní inscenaci. Od ledna 2012 se můžete na 12 rozhněvaných mužů těšit na prknech Východočeského divadla v Pardubicích.

Máme tedy 12 povah, 12 názorů, 12 možností „si hodit kamenem“. Psychologie všech dvanácti porotců je výborně propracovaná a odpovídá rozličným povahám každé doby.


Kdo hodí a kdo ušetří ránu? Jak to s odsouzeným dopadne?

Vyhraje snad cynický pragmatismus, sociální předsudky doby, či vystoupí na povrch solidarita a odpovědnost za druhé?

Zobrazeno 1560×

Komentáře

archiStrata

Henry Forda je architekt.

spitfire

Michalkovova verze "12" z roku 2007 si zaslouží alespon připomenout.

Zdendanda

Můj oblíbený příběh, jak v tom starém filmovém zpracování, tak v podání ND Brno - krásně zpracovaná inscenace, která se tuším ještě hraje, tak pokud máte možnost, určitě se na ni někdy vypravte:)

had

díky tomuhle článku jsem se na ten film podíval - opravdu dobře natočené, smysluplné, konečně po dlouhé době film o něčem, nad čím lze hodiny diskutovat... doporučuju a díky! :-)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka