Připomínám si noc co noc, jak jsem na struny hrával...

25. 5. 2011 20:43
Rubrika: Akce

V pátek proběhne již zaběhlá akce, kdy budou otevřeny mnohé kostely v celé republice. O průběhu, začátcích i ohlasech jsme si povídali s brněnskou mluvčí Noci kostelů 2011 Martinou Jandlovou.


 

27. května proběhne už třetí Noc kostelů v České republice, kdo přišel s nápadem této akce?


Prvotní myšlenka  přišla z Rakouska. Zalíbila se mým kolegům na biskupství v Brně a v roce 2007 se vydali  s několika přáteli na  Lange Nacht der Kirchen ve Vídni. Velmi se jim líbila atmosféra a otevřenost, která celý večer provázela. O rok později rakouskou Noc kostelů prožili podruhé. Tentokrát  se už do Brna  vraceli nejen s hezkými dojmy, ale také s nadšením a přáním uspořádat Noc kostelů také u nás.


 

Stejně jako Muzejní noc se Noc kostelů těší zájmu mnoha návštěvníků, dokážete odhadnout (třeba s ohledem k minulému ročníku), kolik lidí v Brně se zúčastní této akce?

 

Při prvním ročníku Noci kostelů v roce 2009 bylo i přes nepřízeň počasí ve dvaceti pěti zapojených kostelech v Brně a okolí zaznamenáno devadesát tisíc návštěvnických vstupů. V loňské roce počet návštěvnických vstupů v kostelech brněnské diecéze vzrostl na sto jedenáct tisíc. I v letošním roce předpokládáme obdobné počty vstupů.

 

V Brně budou otevřeny nejen křesťanské kostely, ale i evangelické nebo pravoslavné, je spolupráce s jinými církvemi bezproblémová? Myslíte si, že to napomáhá ekumenismu?

 

V brněnské diecézi jsou zapojeny kostely a modlitebny osmi křesťanských církví. Zastoupena je Církev římskokatolická, Církev bratrská, Církev československá husitská, Českobratrská církev evangelická, Církev pravoslavná, Bratrská jednota baptistů, a v letošním roce nově Církev řeckokatolická a Apoštolská církev. Spolupráce při přípravách i realizaci je společná, což umožňuje vzájemné obohacení a inspiraci při tvorbě programů, vzájemné sblížení a poznání. Všichni máme společný cíl a návštěvníkům můžeme díky této ekumenické spolupráci nabídnou velmi pestrý program.

 

Každý ročník Noci kostelů má určitý citát, můžete čtenářům osvětlit i citát vybraný pro tento ročník?

 

Je to vždy citát z Bible, který obsahuje slovo „noc“. Pro letošní rok byl vybrán verš 7 ze Žalmu 77, který zní:Připomínám si noc co noc, jak jsem na struny hrával, v srdci přemítám a duch můj hloubá“. Citáty vybírají organizátoři ve Vídni, mi je v rámci společně vize přejímáme, stejně jako grafickou úpravu propagačních materiálů.

 

Kolik přesně kostelů v Brně se akce zúčastní? Stoupá ten počet nebo je to stále stejné číslo?

 

Do prvního ročníku Noci kostelů se zapojilo dvacet pět kostelů v brněnské diecézi.  V loňském roce to bylo již osmdesát tři kostelů a modliteben, z toho přímo v Brně se jich zapojilo dvacet osm. V letošním roce je zapojeno více než sto třicet kostelů a modliteben v rámci celé diecéze a počet kostelů zapojených přímo ve městě Brně se zvýšil na třicet sedm.

 

Zorganizovat takovou akci vyžaduje jistě mnoho pomocníků, kdo má na starosti program v jednotlivých kostelích?

 

Program je plně v kompetenci jednotlivých kostelů a zajišťují jej stovky spolupracovníkůi a dobrovolníků z jednotlivých farností a sborů.



Česko jako silně ateistická země (kromě části Moravy) netrpí vysokou návštěvností kostelů, setkáváte se s pozitivními ohlasy z řad nevěřících?

 

Většina ohlasů v rubrice "Napište nám“ je kladných. Návštěvníci vítají možnost přijít se podívat do kostelů, a to včetně míst, kam se běžně nedostanou, ale oceňují také pestrou programovou nabídku a ochotu a připravenost pořadatelů a duchovních informovat návštěvníky a hovořit s nimi na různá témata.

Zobrazeno 2202×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka