Stráže! Stráže! od Terryho Pratchetta se hrají v Praze

3. 11. 2010 9:58
Rubrika: Divadlo

Ve dnech 18.11.2010 a 1.12.2010 se koná divadelní představení hry Stráže! Stráže! od světoznámého autora Terryho Pratchetta v nastudování Divadla Sentiment.

Ve zkratce pro ty, které nebaví číst divadelní recenze a chtějí znát to nejzajímavější z celé hry v co nejkratším čase:

Je tam roztomilý drak Erol! Je tam knihovník! Je tam Smrť! Elánius je po většinu děje ožralý! Lord Vetinari skončí ve vězení! Trpaslík Karotka zmlátí celou hospodu! Lupin Zavoněl se svým pošahaným tajným spolkem něco chystá! Noční hlídka vyšetřuje vraždu na Stínově! Elániův t(T)račník je v ohrožení! Objeví se i bláznivá ženská, která doma chová roztomilé bahenní dráčky…

 

A teď informace pro ty, kteří chtějí znát všechny detaily:

Divadlo Sentiment je spolkem skládajícím se z několika lidských druhů a poddruhů. Nedělí se však na lidi, trolly, trpaslíky a strážníka Nóblhócha, nýbrž na:

Osoby, které sice nejsou vystudovanými herci, ale mají k divadlu blízko

Osoby, které se herci chtějí stát a pracují na tom

Osoby, které vystudovali herectví

Jedinou osobou, která se však herectvím skutečně živí je představitel velitele Elánia, kterého můžete znát jako citróna z reklamy na Korunní (jelikož ho ale lidé zastavovali na ulici a chtěli, aby jim zazpíval píseň „Život mi najednou přijde kyselý…“, nechal si nyní narůst vousy a vydává se za svého mladšího bratra).

Toto zvláštní seskupení, o jehož původu se můžete dozvědět více na stránkách http://www.sentiment.cz tedy nastudovalo hru oblíbeného spisovatele Terryho Pratchetta Stráže! Stráže! a poprvé ji uvedlo na veřejnost dne 18.10.2010.

Stráže! Stráže! jsou příběhem o mírně přerostlém trpaslíkovi Karotkovi, který od malička touží stát se členem noční hlídky. Když se skutečně stane jejím členem, zjistí však, že doby statečných strážníků hájících čest a dobro občanů Ankh-Morporku zmizeli kdesi pod pevným dubovým stolem lorda Vetinariho, který zločin ve městě usměrnil tak, že vytvořil například cech vrahů a cech zlodějů, takže se Vám nikdy nemůže stát, že by Vás okradl nějaký podvodný zlodějíček bez licence a můžete si být jisti, že po každé krádeži Vám zloděj vystaví platnou stvrzenku. Svobodník Karotka se tak dostane do mnoha problémů, než pochopí, jak se věci ve městě mají. Zároveň však hlídka dostane nový úkol, najít pachatele (očividně nelicencovaného) záhadné vraždy ve Stínově, kdy byla oběť doslova připečena ke zdi. Členové hlídky získají důvodné podezření, že se jednalo o bytost šupinatou, obrovskou a dávno vyhynulou a proto navštíví lady Sibylu, chovatelku bahenních dráčků, aby se dozvěděli víc o dracích a jejich chovu. Když získají potřebné informace, pachatel vraždy na Stínově se objeví sám a převezme vládu nad městem Ank-Morporkem. Bohužel se ukáže, že není ochoten přizpůsobit se místním stravovacím návykům (neuspokojila by ho zřejmě ani krysa na klacku od Kolíka Aťsepicnu) a trvá výhradně na dovozu panen urozeného původu. Dřív, než stačí hlídka cokoliv podniknout, však vstoupí na scénu Eroll, drak lady Sibyly a celý problém nakonec vyřeší sama matka příroda…

Přestože se jedná o provedení částečně amatérské, musím říct, že nás svou kvalitou velmi mile překvapilo. Pravdou je, že některé herecké výkony nejsou z nejprofesionálnějších, ale musíme brát v úvahu také fakt, že jsme se zúčastnili premiéry, kdy na většinu herců silně zapůsobila nervozita z prvního představení.  Jediné, co považujeme za nejslabší článek celého představení, jsou herecké výkony Nóbyho a Tračníka a Lupinovi krátké scény před oponou. Zbytek – tedy drtivá většina – představení se dá shrnout do jediného slova – superkalifragilistikexpialidózní!

Scénář je napsán tak, že divákova bránice se jen málokdy zastaví, přitom je ale zachován základní příběh i postavy (je ale nutné podotknout, že hra je interpretována tak, aby příběh pobavil i osoby, které nepřečetly ani jednu z Pratchettových knih). Dokonce i hudba, která doplňuje jednotlivé scény, je vybrána tak, že Vás velmi pobaví.

Přestože ve hře vystupuje mnoho postav, nedochází ke zmatku mezi nimi, děje na sebe patřičně navazují a celá hra má dostatečný spád, takže se rozhodně nebudete ani chvilku nudit, možná jen při výměně kulis, to vše Vám ale v zápětí bude vynahrazeno tou nejlegračnější a nejpodivuhodnější fantasy hrou v celé galaxii.

Můžete se těšit na všechny postavy, které máte v Pratchettových knihách tolik rádi, můžete se těšit na skvělý humor, slovní hříčky i vtipná gesta. Můžete se těšit…

… pokud na některé z dalších představení dorazíte.

Předprodej vstupenek probíhá na stránkách divadla sentiment: http://www.sentiment.cz nebo nebo na stránkách webticketu http://www.webticket.cz/program/dss .

PS: Zajímá Vás srovnání s hrami Soudné sestry a Maškaráda, které znáte z Divadla v Dlouhé? Tak tedy: v Dlouhé se podíváte na profesionální herecké výkony, divadlo Sentiment Vám ale to vše vynahradí větším spádem hry a celkově lépe zpracovaným dějem.

http://3.bp.blogspot.com/_VPHkqALkFJI/TKRszId9vSI/AAAAAAAABPw/38CzfidnarI/s1600/plakat-WEB.jpg

Klára (Tristitia)

Zobrazeno 2578×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka