A na Počátku všeho byl ...

24. 11. 2010 21:24
Rubrika: Film

Máte po probuzení pocit, že jste měli tak živý sen, že to snad ani nebyl sen ale opravdový příběh? A co když vám ten sen někdo vymyslel a implikoval do hlavy?


Poněkud neurotický agent Dom Cobb (v podání Leonarda DiCapria) se stává tvůrcem snů, aby odhalil nejskrytější myšlenky protivníků, jež ve spánku samy vyplouvají na povrch. Po jedné nevydařené akci má na výběr jen dvě možnosti: smrt nebo se podvolit tajemnému společníkovi. (hraje Ken Watanabe)

Cobb tedy dává dohromady tým, který má za úkol vytvořit třífázový sen, jenž má přesvědčit mladého dědice obchodního impéria, aby rozprodal zděděný majetek. Zápletka poněkud plytká, provedení těžší.

Důležité je celé načasování. Po smrti dědicova otce je jeho tělo převáženo z Austrálie. Cobbovu týmu se podaří obsadit celou první třídu a cestují společně s dědicem. Počkají,až usne a implikují mu sen. Celá akce se musí podařit během deseti hodinového letu.

V první fázi snu si zahrají na únosce. Dědice unesou z jeho firmy. Bohužel dojde při únosu k přestřelce a jeden z členů týmu je zasažen.  Akce ale musí za každou cenu pokračovat.

Ponoří se tedy ještě hlouběji, do druhé fáze, která se odehrává v hotelu. Cobb prozradí dědici, že se mu někdo naboural do snu a on je tu proto, aby ho chránil. Dědice přesvědčí a odvádí ho do hotelového pokoje,  kde se s ním napojí na sen s příslibem, že se mu pokusí pomoci odhalit ty, kdo od něj chtěli získat informace.

Třetí sen se odehrává v zimní krajině, Cobb spolu s dědicem se snaží dostat do základny, kde má být ukryto ono tajemství celého spiknutí. Během akce ale záhadný společník umírá  –postřelili ho v prvním snu. Cobb se tedy rozhodne, že se společně s Alex (týmovou architektkou - Ellen Page) vydá na Počátek - Počátek všech snů, a tam že společníka najde. Najdou ale nejprve Cobbovu bývalou manželku (Marion Cottilard), která ze zmatení, zda je ve snu, či v realitě, spáchala sebevraždu a nyní se vrací do všech Cobbových snů. Alex se vydává zpátky do předchozích fází snů a Cobb se snaží nejdříve vypořádat s minulostí a pak najít společníka.

Po dlouhém bloudění v Počátku se konečně setkávají a Cobb se vrací do reality. Celý tým i s dědicem se v pořádku probouzí v letadle, vypadá to, že akce vyšla. Ale je to už realita, nebo pořád ještě sní?

Fantasy film, který se snaží vyvolat pochybnosti o našich nejtajnějších přáních a snech –jsou opravdu naše, nebo nás někdo jimi „naočkoval“? A vidíme naše sny jen my, nebo se dívá ještě někdo jiný?

Film má vcelku dobrý spád a dobré akční scény, ale v každé fázi snu čas plyne jiným tempem a člověk se několikrát cítí dezorientovaný, v které časové rovině právě je.

Pokud se nebojíte u filmů přemýšlet, je Počátek určený právě vám!

 

Režie: Christopher Nolan

Hrají: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Ken Watanabe, Marion Cottilard, Michael Caine


 

 

Zobrazeno 1546×

Komentáře

Vendula Krůlová

Film jsem viděla před pár měsíci v pardubickém cinestaru a moc se mi líbil, díky za článek :0)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka