L'Attaque - vůně Irska

25. 10. 2010 9:47
Rubrika: Knihovna

Eoghan Ó Tuairisc (Eugene Rutherford Watters), autor románu L'Attaque, se na rodil v Ballinasloe, Co. Galway v roce 1919. Vystudoval školu svatého Patrika v Drumcondra v Dublinu a absolvoval ji v roce 1939. Pracoval jako učitel „národa“, ale také během letních měsíců v letech 1940 – 1945 sloužil v armádě.


Oženil se roku 1945 s umělkyní Únou Nic Dhomhnaill. Bydlel v severním Crumlinu a vyučoval ve Finglas.

Ó Tuairisc psal jak v angličtině, tak v irštině. Jeho první román „Vražda ve třech pohybech“ byla vydána v roce 1960. Opustil profesi učitele a začal se živit pouze psaním na plný úvazek. Jeho prvním románem v irštině se stal román „L'Attaque“, který vyšel v roce 1962. Byl také dramatik a básník. Několikrát byl vítězem Oireachtas ceny a byl editorem oběžníku Feasta od roku 1962 do 1965.

Malá ukázka irštiny

Rugadh Eoghan Ó Tuairisc i mBéal Átha na Slua i 1919. Fuair sé oideachas i gColáiste Phádraig, Baile Átha Cliath agus chuaigh sé ag múineadh scoile i 1939. Ina dhiaidh sin chuaigh sé go Ollscoil Baile Átha Cliath agus do bhain sé amach céim mháistir i litríocht an Bhéarla sa bhliain 1947. Phós sé Úna Nic Dhomhaill, ealaíonteoir i 1947.

Bohužel se irština jinak píše a jinak čte, jak budete mít možnost poznat v mluveném slově.

Poslechnout si jej můžete na těchto stránkách.

Vůně irské hudby

Lidová hudba z Irska je u nás poměrně známá a oblíbená i díky několika hudebním skupinám, které se tomuto oboru u nás věnují. Vesměs všechny se snaží o poměrně autentický "keltský" zvuk, co nejpodobnější tomu, jež lze slyšet přímo v Irsku. Známá skladba "Si Beag, Si Mor" od irského skladatele a harfenisty Turlocha O'Carolana (1670 - 1738).

Poslechnout si jej můžete na těchto stránkách: irská lidová na cimbále.

O románu L'Attaque

Celá kniha lze přečíst na těchto stránkách, je opravdu čtivá. Jinak lze koupit od nakladatelství Baronet za 129,- Budete mít možnost si ji na těchto stránkách také poslechnout namluvenou.

Hlavním hrdinou je Máirtín Caomhánách (Martýn Kwévanach) a jeho žena Saidhbhín (Sajvín). Máirtín se rozhodne jít s ostatními vesničany bojovat za nezávislost národa, jak jeho cesta životem bude dále vypadat se dozvíte na stránkách v odkazu, nebo při poslechu mluveného slova.

Kniha se skládá ze tří částí:

  • Úvod
  • 1. část Sudba
  • 2. část Štvanice
  • 3. část Na prahu doupěte

Čtěte se mnou!

Během tohoto týdne budou namluveny i druhá a třetí část. Čtěte, nebo poslouchejte se mnou. Líbí se vám tento román? Znali jste autora? Co si myslíte o době, postavách a celkově lidech, kteří v románu vystupují?

V úterý vyjde zvukově 2. část nazvaná Štvanice  a ve středu vyjde 3. část Na prahu doupěte.

 

Těším se na vaše připomínky :)

 

P.S. Prosím, signaláci, poraďte mi, jak mohu vložit do nové verze vlastní zvukovou nahrávku!

Zobrazeno 1708×

Komentáře

maree

hmm, zajímavý tip :) zvláště oceňuji ukázku irštiny, kde jsem mohla zkusit zalovit ve zbytcích své výslovnosti :D

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka