The Road - Cesta

11. 7. 2010 13:42
Rubrika: Akce | Štítky: z jedné vlny

Mohla by to být cesta každého z nás… Budeme Ti dobří nebo Ti zlí?


Film Cesta vyvolává řadu otázek a snaží se vyprovokovat diváky, aby na ně hledali odpovědi.

Nikdo není dokonalý čistý list papíru, ale hlavní hrdina Muž ( v podání Vigga Mortensena Pán Prstenů ) se snaží se svými poklesky porvat a získat alespoň trochu naděje pro svého Syna ( Kodi Smit-McPhee ). Děj se odehrává 10 let po přírodní katastrofě, která zničila svět a takřka veškerý život na něm. Určitě si teď říkáte, že tvůrci pořád dokola ztvárňují stejné téma, Cesta se ale ve spoustě ohledů liší od filmů typu Armagedon, Drtivý dopad a v neposlední řadě 2012. Byla natočena podle knižní předlohy Cormaca McCarthyho, který za ni získal v roce 2007 Pulitzerovu cenu.

 

Děj se odehrává v Americe, Muž a jeho Syn se snaží dostat na jižní pobřeží Ameriky, kde doufají, že budou mít větší šanci na přežití. Během celého filmu se stáváme svědky retrospektivního pohledu do života Muže – jak se seznámil se svou Ženou ( Charlize Theron – Zrůda ), o jejich životě, o porodu jejich Syna a také o beznaději, která je postupně začala pohlcovat po vypuknutí této přírodní katastrofy.

Žena tento nejistý boj o přežití nakonec vzdává a odchází do temnoty, neznámo kam. Její odchod je pro Muže počátečním impulsem a vydává se společně se svým Synem na dalekou cestu.

http://filmdiatribe.files.wordpress.com/2009/12/the_road_021.jpg

Jejich cesta je plná rozjímání o tom, co je dobré, co ne, jakou cenu pro ně má víra, ale nejedná se o víru v Boha, spíše o víru ve vlastní schopnosti a přežití. Filozofické rozjímání po jejich cestě je provázeno mnoha útrapami, hlavním bodem jejich „životního programu“ je přežít.

Po cestě shánějí obtížně jídlo, bojují s nemocemi a hlavně s ostatními lidmi, kteří bohužel přesídlili na jiný druh obživy – kanibalismus.

Nikdo nikomu nevěří, jen sám sobě, hlad dělá z lidí úhlavní nepřátele. V člověku hlodá svědomí, jestli on by se zachoval jinak, nebo jestli by se bránil stejným způsobem.

Hlavní hrdina je spíše svéráz, ale daří se mu přežít až do úplného konce.

 

V závěru filmu se Muž se Synem dostávají k moři, Muž ale nemůže cestovat dál, proto posílá svého Syna, aby pokračoval v jejich Cestě a nesl dál jejich plamen naděje.

 

 

http://www.filmofilia.com/wp-content/uploads/2009/09/The-Road.jpg

 

Zobrazeno 4536×

Komentáře

Blanickacz

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=hbLgszfXTAY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=hbLgszfXTAY</a><br />
<br />
trailer

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka