Skupina Delirious na „ návštěvě“ v Jezeřanech – Maršovicích

27. 6. 2010 21:24
Rubrika: Hudba | Štítky: tema:krestan-hudba , z jedné vlny

Autorkou článku je: BlanickaCZ

V pátek, 5.2. 2010, jsem měla možnost zúčastnit se přednášky v kostele svatých Cyrila a Metoděje v Jezeřanech – Maršovicích. Přednáška se týkala jedné z nejznámějších křesťanských skupin –Delirious.


Celou přednáškou nás provázel otec Pavel Šupol, novokněz, který nyní působí ve farnosti ve Zlíně. Přednáška byla koncipována na základě promítání videoklipů skupiny Delirious s českými titulky.

O skupině Delirious jsem již v minulosti párkrát slyšela, zaslechla jsem i některé jejich nejznámější písně, ale protože jsem v té době neovládala angličtinu, podstata jejich textů mi zůstávala skrytá. I proto jsem byla hodně vděčná za české titulky, které doprovázely jejich videoklipy během promítání.

Na přednášku dorazili především mladí lidé z jezeřansko –maršovické scholy a blízkého okolí. Jménem otce Šupola se nechali zlákat i dospělí a některé babičky.

Otec Šupol promítal videoklipy na velké plátno na kostelní zeď. Četl nám také úryvky z knihy Delirious – Navždy o lásce Tvé chci zpívat ( Nakladatelství Samuel, rok vydání 2008 ), ve kterých členové kapely popisují vznik své kapely a jak vznikaly jejich písničky. Žánr písniček byl různý, od rychlejších rockových vypalovaček typu Deeper, Inside Outside až po melodické balady The Friend of the Poor nebo Miracle Maker, při kterých člověka až mrazí v zádech nad pravdivostí slov písně.

Přednáška trvala zhruba dvě hodiny. Obohaceni novými zážitky jsme se vydali kolem půl desáté do našich domovů. I když byla v kostele opravdu velká zima, s sebou domů jsme si odnášeli hřejivý pocit z celé přednášky, která mě opravdu hodně oslovila.

Skupina Delirious - Delirious? začali svou kariéru jako skupina chval a uctívání na evangelizační akci pro mládež zvané Cutting Edge (Ostří), která se konala z podnětu církve Arun Community Church v Littlehamptonu v anglickém Západním Sussexu. Popularita těchto akcí rostla a také skupina účinkovala na dalších Cutting Edge akcích pořádaných na celém jižním pobřeží Anglie až k Southamptonu.

Jejich hudba byla v křesťanských kruzích stále známější a rostla poptávka po nahrávkách. Pod názvem Cutting Edge byla vydána čtyři EP ještě dříve, než se kapela vydala na profesionální dráhu a roku 1996 změnila svůj název na Delirious? Do té doby už prodali více než 70 000 EP, která posílali poštou.

Většina nejznámějších písní skupiny včetně písní I Could Sing of Your Love Forever, The Happy Song a Lord, You Have My Heart byla napsána právě v tomto období. Všechna Cutting Edge byla vydána v jedné edici k běžnému prodeji a v Kanadě dosáhla podle Canadian Recording Industry Association a kanadského distributora skupiny CMC Distribution zlatého hodnocení.

 

Složení skupiny Delirious: Martin Smith –zpěv, kytara

Start „Stu G“ Garrard – kytara, vedlejší zpěv

John Thatcher – baskytara

Tim Jupp – klávesy a klavír

Paul Švand – bicí a perkuse


Pavel Šupol – narodil se 17.7. 1977. Vyučil se v Otrokovicích tesařem, maturitu složil z oboru stavební provoz. V roce 2002 ukončil studia na Stavební fakultě VUT v Brně, obor Pozemní stavitelství. Ve třetím ročníku studia na VUT si Pavel Šupol podal přihlášku do kněžského semináře. Novokněžské svěcení přijal 27. června 2009 z rukou Jana Graubnera, svou první bohoslužbu sloužil v rodných Valašských Kloboukách dne 6. července 2009. Nyní působí ve Zlínské farnosti.

Autorkou článku je: BlanickaCZ

 

Zobrazeno 1797×

Komentáře

Lenochod

Krásný článek!! Díky moc, taky bych chtěla být :-))

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka