Skleněná cibule hraje Beatles

16. 6. 2010 20:51
Rubrika: Hudba

Myslíte si, že dnes už není možné slyšet hrát Beatles naživo? Omyl! Více či méně věrné kopie původních Beatles představují po celém světě revivalové skupiny. Snad nejznámnější a nejlepší českou skupinu Beatles revival představuje seskupení The Glass Onion (v překladu skleněná cibule). Členové skupiny o sobě sami říkají: „Svým stylem se Beatles snažíme co nejvíce přiblížit, nechceme se jim však podobat v každém detailu a být stejní jako oni. Chtěli bychom zůstat sví a pokračovat v tom, co jsme doposud dělali - a to je hlavně "bavit lidi"."


Skupina The Glass Onion vznikla v roce 1993 na gymnáziu Vídeňská v Brně, kde tři její členové prožili kus svého mládí. Prapůvodně se kluci na gymplu věnovali nejdřív folku, ale pak už Beatles úplně propadli. Postupně se mladá kapela propracovala k prvním veřejným vystoupením a není to tak dávno, co se stala skutečně známou mezi brněnským publikem i jinde v republice. Na „glásy" ještě před pár lety chodily skutečně davy a dodnes si udržuje své stále publikum na svých pravidelných koncertech na Musilce, v Bystrci nebo na Leitnerce a oslovuje i další nové posluchače na svých vystoupeních. Za tu dobu se ze studentů stali dva lékaři (Jakub Hustý a Marcel Schüller), stavební chemik (Pavel Rovnaník), stavební inženýr (Filip Hustý) a bubeník Robert Orsáček začal hrát i v další kapele Saville Row.


V jejím repertoáru je možné si poslechnout více než 100 písní Johna Lennona, Paula McCartneyho, George Harrisona a Ringo Starra. A že tyto písně stále budí u publika velký zájem dokládají pravidelně zaplněné brněnské hudební kluby. Až vyrazíte na The Glass Onion třeba na Musilku, tak budete proplouvat publikem, které tvoří různé typy lidí. Skalní fanoušky představují zarytí rockeři středního věku, doplňují je četní vysokoškoláci, kteří vyrazí na „glásy" se pobavit nebo na rande, šílící pubertální děvčata v prvních řadách, která prožívají písně Beatles úplně stejně jako dávné fanynky původní kapely, k tomu i pár rodin s dětmi nebo starších štamgastů, kteří mohou ještě vzpomínat na éru pravých Beatles. Hudba této kapely se zdá být věčná a jak vidno, stále si nejen udržuje původní fanoušky, ale oslovuje i nové a nové generace, byť v podání brněnských mladíků v kopiích beatlesáckých kostýmů.

Zobrazeno 2066×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka