Z kozla zahradníkem

4. 5. 2010 13:43
Rubrika: Akce

Je další nový den. Pondělí 4.5.2010. Přijíždím právě do Českých Budějovic. Přemýšlím, co je to vlastně ta kultura. Myšlenky se zastaví. Stojím před bazénem, kam jsem chtěla jít. Do dveří se tlačí 30 dětí a nějací důchodci. No, nejspíš příjdu později. Komu bych napsala? No jasně. Datluji do mobilu a už za chvíli sedím v jedné kavárně, kde se chystá výstava obrazů. Spontánní akce s milou slečnou Aničkou, která by stejně nestihla vlak. No jo, ale co podnikneme? Kavárna se přeplňovala lidmi. Začínalo mi být skoro „ouzko".


 „Ty, Aničko, ty studuješ to s těma myškama a co to jako s nima vyvádíš?"

Anička (uživatelka Ancis)

Vyhrkla jsem náhle ani nevím jak. Anička se zasmála a plán byl jasný. Půjdeme se podívat na Přírodovědeckou fakultu, ať vím, o co přicházím. Moje žurnalistické snažení nabylo na asertivitě.

„Co kdybychom zašly na nějakou přednášku, ať zjistím, co si ze svých chatrných základů pamatuji?"

Zazářily mi oči, až jsem se udivila nad svým nadšením.

 

OBECNÁ A FYZIKÁLNÍ CHEMIE

Profesorka s vlnitými vlasy po ramena a hnědými brýlemi zrovna našpulila rty, když jsme vcházely do učebny. Její industriální vzevzření tak lahodně navodilo atmosféru, že mi hned bylo jasné, že se budeme bavit o využití vodivosti. Zakalil se mi zrak při pohledu na notebooky místních studentů ... Takoví ignoranti, pomyslela jsem si, když jsem viděla stránku facebook. Při první otázce profesorky nastalo v učebně výstavní ticho. Podrbala se na rameni přes vínovou košili a jemně povolený knoflíček výstřihu se povolil úplně. Nervózní student prokřížkoval svůj facebook. Tak tedy pohyblivost iontů při nekonečném zředění, vrátila se k tématu. Na tabuli se objevila tabulka s kationty a anionty a hodnotami různých prvků. Matně jsem si vzpomněla na svá školní léta, až jsem se přistihla, že se usmívám na jednoho mládence ... Snad si to špatně nevyložil. Představovala jsem si, jak místo kation po tabuli jede kamión a divila se, proč v hodinách obecné a fyzikální chemie se zabývají cibulí.

 

Takto dopadli neposlušní studenti ...

Nastala lavina spousty zajímavých slov. Překvapila mě má znalost a smysl pro logično, že při otázce, co se stane s vodíkem (H) při konduktometrické titraci → HCl + NaOH, moje maličkost málem vykřikla VODA. A ejhle opravdu to byla voda, začepýřila jsem se a perlila dál. Máme tu graf, co se bude dít? Že by to klesalo? Pomyslela jsem si a tu profesorka do tiché třídy říká a sama sobě pokyvuje, ano, bude to klesat. Začala jsem přemýšlet o dráze přírodovědkyně, ale nastala přestávka, čili odchod do labiny (laboratoře).

 

HURÁ DO ÚSTAVU

Chloridové ionty nahrazujeme dusičnanovými, znělo mi v uších a všechny druhy titrace se mi zmítaly jako smršť hvězdokupy před očima.

Ve čtvrtém poschodí, kdy už jsem se začala zadýchávat, jsem se dostala do zajímavé laboratoře. U stolu tam ještě v šest hodin seděla studentka z Chorvatska, Danuja. Pozdravily jsme se v angličtině a já jsem se dala do průzkumu pro mě tak zajímavého místa. Našla jsem spoustu zajímavých věcí. Např. umělohmotnou nádobku s plošticema ... a něco, čemu říkají UFO a slouží to k „odbublinkování" roztoku.

 

V místnosti, kde bylo akvárko, mi bylo strašné vedro. Nafotila jsem, co se dalo a vyzpovídala jsem mladou Chorvatku, která mi jako nejstěžejnější bod sdělila, že na Přírodovědecké fakultě většinou nejsou žádní „hot boys" ... Anička se usmála a sdělila mi památnou větu:

My jsme tady všichni blázni s vizáží bezdomovců." (S duší dobrodruha pozn. redakce)

 


Rozloučila jsem se s Danujou a přesunuly se s Aničkou do místního studentského hospodského zařízení. Daly si kvasnicový Platan, který bych už ani pít nemusela a přišla chvíle pravdy.

„Aničko, jak je to s těma myškama?"

„No, víš, já nezkoumám myši, ale parazity na myšicích."

„Aha, myšice jako není myš, jo, jasně, rozumím ... „

„ Myšice je myšovitý hlodavec, ale myš to není. (Luk a kamizola, ale myslivec to není, vzácný pane ... Tři oříšky pro popelku) Jsou jich u nás v ČR 4 druhy. Ve světě jich je víc, ale přesný počet nevím. Na myšicích se vyskytují roztoči, červi, hlísty a já zkoumám speciálně KOKCÍDIE."

„Kok... co?"

„Kokcídie. To je prvok žijící ve střevě u myšic, ale i u dobytka ..."

„I u člověka?" Polkla jsem Platan nasucho.

„Ne, u člověka ne. Ale působí hospodářské škody a omezuje počet populace myšic. To je na druhou stranu dobré, protože udržuje rovnováhu v přírodě a je důležitý v potravním řetězci."

„A kdo všechno tadyty kok ... kokcídie zkoumá?"

„Ve světě jsme 4, kdo zkoumáme vztah myšice a kokcidie. Já, moje školitelka a ještě dva lidé z Ameriky."

„Aničko a jaký je vztah mezi přírodovědcem a kulturou? Jste vůbec po takovém výzkumu ještě schopni kulturního vyžití?"

Anička se zasmála a z jejích očí šlo maximálně vyčíst, že kdyby nebyla aspoň trochu kulturní člověk, tak by se ve svém specifickém oboru už dávno zbláznila.

 

PRŮBĚH HONU NA MYŠ (ici)

  1. Terenní odchyt

  2. Naberu vzorky

  3. Zpracují se v laboratoři

  4. Flotace - je myšice nakažená nebo ne?

  5. Když ano, tak se izoluje DNA (to dělá kamarádka Danuja)

  6. DNA si namnožíme pomocí PCR Polymeraz Chain Reaction

  7. Elektroforéza - izolace vyšla?

  8. Když ano - vyčistíme a pošleme na sekvenaci, kde zjistíme konkrétní a genetický kód a s hromadou sekvencí se to dá do spousty PC programů, až z toho vznikne fylogenetický strom, který odráží vztahy.

 

Výsledek je takový, že ať děláme, co děláme, řešení vztahů se stejně nevyhneme. Někdo řeší vztah Pepíčka a Mařenky a proč ten Pepík pořád s ní je a ona není s Kamilem atd. Anička má práci o hodně zajímavější a mě velmi kulturně obohatila. Co by člověk totiž neudělal pro kultivaci svého ducha? Proto radím všem, ať využijí sebebláznivějších chvil a nápadů a nebojí se někdy vyrazit někam, kde to třeba vůbec neznají a nerozumí tomu. V nejhorším případě se Vás někdo na něco zeptá a vy se pocvičíte v pokoře a v tom lepším se dovíte spoustu zajímavých věcí. Můžeme tedy začít prožívat kulturu tak, že na sobě začneme více pracovat a obohacovat se novými zkušenostmi, čímž si kultivovat ducha.

Tato fotka dokazuje, jak jsou vztahy křehké a nebezpečné pro toho, kdo s nimi neumí zacházet ... :)


 

Zobrazeno 5541×

Komentáře

evulka

hehe, ta mozem aj k nam zobrat, keby si chcela este nejaku reportaz urobit :-D

Vendula Krůlová

Tak až budu v Brně, to by nebylo marné, průzkum neznámého terénu a ponořit do dalších takových průzkumů, to mě začíná velmi bavit, zejména přicházení na nové idee u voňavého moku ... :D

evulka

Okej 8-) (poznamka pod carou - v Brne budem uz len do septembra, tak to aby si prisla co najskor ;-))

Ancis

:D Nejlepší je kamion a cibule:)<br />
Akorát kokcidie zkoumá víc lidí. Ten počet 4 lidi je vztahy kokcidie-myšice a ne jen myšice obecně.

majkiii

Zkouším si představit "industriální vzevření" :D

Vendula Krůlová

kam mi uteklo z??? :DD

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka