O zapasníku sumó, který nemohl ztlousnout

21. 5. 2010 10:34
Rubrika: Knihovna

Příběh proměny a duchovního probuzení

I když jsem byl vytáhlý hubeňour a tenký jako placka, když Šomintsu procházel kolem mě, zvolal:

Vidím v tobě tlouštíka!"

K smíchu, já a tlouštík? Zepředu jsem vypadal jako přesušený slaneček a z profilu ... z profilu jsem nebyl vidět vůbec, byl jsem totiž stvořen jako dvourozměrná bytost, bez hloubky. Jako nějaká kresba na papíře.


Takto začíná podivuhodně tenká a přitom vtipně podaná kniha Zápasník sumó, který nemohl ztloustnout. Autorem je francouzský spisovatel Eric-Emmanuel Schmitt.

VIDÍM V TOBĚ TLOUŠTÍKA

Eric-Emmanuel Schmitt vyrostl v Lyonu, ale momentálně žije v Bruselu. V Lyonu navštěvoval Lycée du Parc. Vystudoval filosofii na École normale supérieure v Paříži. Za práci Diderot et la métaphysique (Diderot a metafyzika) obdržel doktorát filosofie v roce 1987, touto prací rovněž absolvoval svá studia. Tři roky učil v Cherbourg-Octeville a na univerzitě v Chambéry. Potom se věnoval pouze literatuře. Žil dlouhou dobu v Paříži. Od narození vyrůstal v ateistickém prostředí, ale po mystickém zážitku v alžírské poušti se stal věřícím. V roce 2008 přijal belgické občanství. Je nositelem celé řady divadleních cen. Jeho hry jsou známé po celém světě i u nás v České Republice.

Zápasník sumó, který nemohl ztloustnout je součástí volné řady románů a novel z Cyklu o neviditelném, ve kterých se autor zabývá otázkami různých náboženství.

  • Milarepa (Milarepa, 1997) - buddhismus

  • Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran (2001) - islám - Pan Ibrahim a květy koránu

  • Oscar et la dame rose (2002) - křesťanství- Oskar a růžová paní

  • L'Enfant de Noé (2004) - judaismus - česky: Noemovo dítě

  • Le Sumo qui ne pouvait pas grossir (2009) - zen buddhismus - česky: Zápasník sumó, který nemohl ztloustnout

Do češtiny nebyl z tohoto cyklu přeložen jen román Milarepa. Pan Ibrahim a květy koránu jsem měla kdysi možnost shlédnout v přeloučském kině za 40Kč s názvem Můj učitel Ibrahim, který mě kdysi opravdu zaujal svou myšlenkou a dobrým zpracováním. Většinou se film promítal v méně komerčních kinech, jako např. královéhradecký Centrál. Hru Oskar a růžová pání měli ještě minulý rok na repertoáru v Klicperově divadle v Hradci Králové a v pražských divadlech, možná v divadle Miriam. Pojednává o chlapci na vozíčku a jeho ošetřovatelce, kteří umí brát život s humorem a přitom vedou krásné hluboké rozhovory. Noemovo dítě jsem neměla možnost ani číst, ani kdekoliv shlédnout.

Vrátíme-li se k našim hrdinům z novely Zápasník sumó, který nemohl ztloustnout, ocitneme se náhle ve světě patnáctiletého mladíka, který je rozzlobený mladý muž, alergický na celý svět, nevěří nikomu a ničemu, opustil školu i rodinu a živí se pouličním prodejem na jedné rušné tokijské křižovatce. Na začátku knihy, kdy prodává jako obvykle své cetky, kolem něj projde Šomintsu a řekne mu větu, která se opakuje v knize snad tisíckrát:

Vidím v tobě tlouštíka."

Mladík je z toho rozhozený, nu, jak to říct hezky, nejde daleko pro slovo a častuje Šomintsua různými přízvisky a drzými komentáři. Ten to ovšem vždy vyrovnaně ustojí. Čtenář přemýšlí, co to má znamenat. Proč zrovna Šomintsu oslovil našeho hrdinu, kterého nazývá Jun. Příběh se láme ve chvíli, kdy dá Šomintsu Junovi pozvánku do jeho školy sumó, aby se podíval na zápas. Jun tím opovrhuje, ale jednou se příjde podívat ...

Kniha vůbec není nudná a také není nereálná. Vyústění a propojení obou postav je naprosto skvěle a přirozeně autorem ztvárněné. Také zde nechybí láska, ale jen okrajově.

Kniha končí památnou větou, jak jinak než:

Vidím v tobě malého tlouštíka."

Zobrazeno 2735×

Komentáře

majkiii

Hm, zajímavej tip! :) Jak jsi se k tomu autorovi dostala? Náhodou?

Vendula Krůlová

Nu, já už ho znala dřív, z Oskar a růžová paní, ale teď jsem na něj narazila na internetu a objednala jsem si knížku, páč mě to zajímalo a abych měla taky o čem napsat, že ... :)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka