Alenka v říši divů = diváci v říši divů

12. 5. 2010 20:35
Rubrika: Film | Štítky: z jedné vlny

Pro někoho nejočekávanější filmová událost v kinech, pro jiné pouze film pro děti, šeď a nuda. Do které kategorie se zařadíte vy?


Příchod Alenky do kin jsem měla avizovaný už s velikým předstihem, díky reklamě, kterou tomuto filmu dělal můj kamarád. Velký fanda Tima Burtona tento film všem vřele doporučoval. Ať si na tento filmový spektákl určitě uděláme čas a zajdeme na něj, nejlépe 3D.

S velkým očekáváním jsme si tedy zakoupili lístky, nasadili brýle a čekali, co se bude dít.

Úvod filmu se odehrával v Anglii, pravděpodobně koncem 19. stol., jako vystřižený z nějakého románu. Místo vytouženého 3D jsme sledovali hrdinku Alenku, jak jede na předem vykonstruovanou zásnubní hostinu, o které ovšem ona sama neví. 2D úvod byl pro mě malým zklamáním.

Po úprku za králíkem se Alenka propadá do úplně jiného světa a konečně začíná ožívat i 3D část filmu. Kolem hlavy vám prosviští koncertní křídlo a vy se společně s Alenkou ocitáte v království Rudé královny.

Na Alenčině cestě za dobrodružstvím jí doprovází spousta zvířátek, jejichž jména jsem měla kolikrát problém si zapamatovat během celého filmu.

Nejvýraznější postavou, která nakonec málem převálcovala celý film, byla podle mého názoru Rudá královna ( v podání vynikající Helen Bonham Carter ). S graficky zvětšenou hlavou si tuto roli vyloženě užívala a vtipné hlášky sršely jedna za druhou.

Skvěle jí sekundoval Johny Depp, který zde představuje kloboučníka, jednoho z přátel Alenky, jenž se snaží vrátit do království starý řád a předat vládu zpátky do rukou Bílé královny.

Mia Wasikowska, představitelka hlavní role Alenky, poněkud ve filmu zapadá a pokud se na scéně objeví s nějakým doprovodem, tak svou pozornost spíše obracíte k jejím graficky vylepšeným zvířecím kamarádům, než jejímu hereckému výkonu.

Vše ve filmu směřuje ke dni zvanému Nádherňajs, kdy má Alenka podle věštby utnout hlavu Tlachapoudovi a pomoci tak Bílé královně znovu k vládě.

Alenka se zprvu této věštbě brání, nechce věřit, že by se týkala právě jí, ale potom, když zjistí, že to vše, co se kolem ní děje, opravdu není sen, vydává se spolu se svými přáteli na závěrečnou bitvu.

Po vyhrané bitvě se Alenka vrací do normálního světa a to, jestli příjme nabídku k sňatku nebo ji odmítne, si můžete domyslet sami.

Velké očekávání 3D efektů se bohužel nenaplnilo. Nejlepší scéna byla, když se Alenka propadá kmenem stromu do druhého světa, a vy máte opravdu pocit, jako by ty věci "svištěly" i kolem vaší hlavy.

Herecké výkony taky bohužel nejsou plně vyvážené, i když sázka na jistotu, Johnnyho Deppa, Timu Burtonovi znovu vyšla.

Film zachraňují vtipné hlášky, perfektní kostýmy a krásná grafika.

Ale tohle na 3D film, který má tak vysoké ambice, podle mého názoru bohužel nestačí.

 

Zobrazeno 3155×

Komentáře

herby

@evulka: tak se pak můžem mrknout spolu... ;)<br />
<br />
@Zdendanda: do IMAXu půjdu, až tam začnou dávat filmy s titulky :)

Zdendanda

herby: No, ono asi titulky ve 3D nejsou jen tak jako ve 2D...:)

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka