Filmfestival v Brně zahájen!

25. 4. 2010 18:39
Rubrika: Film | Štítky: z jedné vlny

Praha předala pomyslnou filmovou štafetu Brnu. V sále Břetislava Bakaly na Žerotínově náměstí můžete až do čtvrtka každý večer zhlédnout dva filmy zahraničních produkcí. Dny evropského filmu se konají již po sedmnácté a divákům nabízí výběr filmů, které by se z různých důvodů do běžné distribuce nedostaly. Všechny jsou ověnčené rozmanitými oceněními a výmluvně svědčí o vývoji evropské kinematografie.

Jedno, ale ne jediné téma festivalu je boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení, kterému se věnuje jak v hraných, tak v dokumentárních snímcích. V programu se ale objevují i komediální a napínavé filmy, které zpracovávají pestrou paletu témat, které hýbou současnou Evropou.

Brněnský program i s podrobnějšími informacemi o jednotlivých filmech je možno stáhnout ZDE. Vstupenka stojí ucházejících 90 Kč a filmy začínají každý den v 18 a ve 20:30.

Sama jsem viděla německou komedii Soul kitchen a španělský příběh umírající dívky Camino. Proměna skomírajícího lokálu Soul kitchen v místo s kulinářskou duší báječně uvolnila atmosféru v sále. Režisérem filmu je Fatih Akin a příběhu o přátelství, lásce a rozchodu, který by se klidně mohl stát nejen v Hamburku, umí dát skvělý drive. Španělský film Camino - i když úplně jiného žánru a z úplně jiného prostředí - je stejně strhující. Příběh mladé umírající dívky, která se poprvé zamiluje, je snad jenom jevištěm, na kterém se otevírají povahy a životní názory její matky, náboženské fanatičky - a otce, který se možná nešikovně, ale s o to větší láskou snaží ulehčit své dceři utrpení.

Dny evropského filmu probíhají v Brně od 23. do 29. 4. 2010. Vřele doporučuji se na nějaký film podle vlastního gusta vydat.

Zobrazeno 2117×

Komentáře

HejTi

Oba filmy, o kterých píšeš, jsem viděl taky;o) Camino bych žánrově označil jako katolický horor. <br />
<br />
Nejlepší hláška ze Soul Kitchen, která ale má svůj vtipný význam jen když člověk film viděl, je: "Ojebal finančák, tak finančák ojebal jeho." (Ve zkratce: Chlap se na nějakém večírku vyspí s ženskou z finančního úřadu (aniž by tuhle informaci věděl) a poté negentlemansky odjede a jí nechá jít pěšky. Tahle hláška zazní ke konci filmu, když ho jedna z hlavních postav potkává ve vězení a ptá se někoho jiného: "A za co je tu on?")

HejTi

Oba filmy, o kterých píšeš, jsem viděl taky;o) Camino bych žánrově označil jako katolický horor. Soul Kitchen byla oproti tomu taková pěkná odpočinková komedie.

katerzina

Kdo jste na nějaký film z festivalu zavítal, budu ráda, když se podělíte o svoje zážitky třeba tady v komentářích!

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka