Avatar - trhák, nebo nuda?

17. 2. 2010 10:58
Rubrika: Film | Štítky: z jedné vlny

 

Tento velkofilm v posledních týdnech překonává veškeré rekordy sledovanosti jak v USA, tak v Evropě a jeho obliba, zdá se, ani téměř 2 měsíce po jeho uvedení do kin moc neklesá. Proto jsme ani my nemohli chybět na tomto velkofilmu a pro ty z vás, kteří snad tento snímek ještě neviděli, přinášíme krátkou recenzi. A vy, kteří jste už film viděli, si na něj alespoň můžete zavzpomínat a v komentářích nám dát vědět, jak se vám líbil a zda byste ho doporučili dál.


Vzhledem k tomu, že všichni moji kamarádi mi velmi doporučovali verzi 3D a i samotní tvůrci filmu již několik měsíců doředu informovali, že tento snímek je natáčen zcela novou technologíí, určenou právě pro 3D, rozhodla jsem se jít na tuto verzi filmu. A podle mého osobního názoru to byla ta nejlepší možnost.

V minulých měsících jsem měla možnost shlédnout už několik 3D filmů (např. Doba ledová 3), ale stále jsem měla pocit, že tomu „něco chybí". A právě to „něco" nabízí film Avatar. Pokud se jedná o 3D technologii, troufám si říct, že je tento film bezkonkurenční. Do posledního detailu propracované scény a mnoho sekvencí filmu, které jsou přímo na míru ušity této technologii pak korunuje scéna, kdy jeden z vojáků v bojovém robotovi při poslední rozhodující bitvě bojuje proti nepřátelům. Tato scéna je natočena z pohledu vojáka, tedy každý má možnost sledovat, jak přímo na něj skáčou zuřivá zvířata a nepřátelé. A vzhledem k tomu, že při této scéně se dívá přes hledí helmy, kterou má na sobě, jedná se o opravdu realistickou scénu.

Nevýhodou těchto speciálních scén, které jsou do filmu vloženy, je to, že často pouze zpomalují děj. Vzhledem k jeho rozvláčnosti se pak často divák může nudit, pokud nepřišel do kina vyloženě kvůli 3D efektům. Jinak se ale po technické stránce filmu nedá nic vytknout a ostatním filmařům nastavuje opravdu vysokou laťku. Podle některých názorů může navíc za dokonalost zpracování ještě jeden fakt a tím je žánr. Díky tomu, že se jedná o scifi, tvůrci mohli upravit některé rozměry představitelů tak, aby lépe vyhovovali jejich záměrům. Toto samozřejmě u pozemských hrdinů nejde a proto na přesvědčivé 3D z našeho prostředí budeme muset ještě nějaký rok počkat.

Ale zpátky k tomu, kvůli čemu se do kina většinou chodí, a to je děj filmu. Osobně zastávám názor, že film není nijak zvlášť výjimečný a dokonce si dovolím tvrdit, že jsem viděl už celou řadu filmů lepších. Zhruba ve třetině už musí být každému divákovi jasné, kterým směrem se děj ubírá. Mírumilovnost a život spojený s přírodou v kombinaci s neochotou vyjednávat o opuštění svých tradičních domovů činí z místních obyvatel jasné oběti. Naopak generál, který si nepřeje nic než boj a který má dostatek výzbroje i posádky pro to, aby podnikl útok, během celého filmu dává jasně najevo, jak plánuje s místními obyvateli skoncovat.

No a když se jeho špeh zamiluje při prvním pohledu do dcery místního vůdce, je jasné, kdo povede bitvu proti pozemšťanům. Motiv dopředu ztracené bitvy a zázračné pomocí od místních zvířat pak už jen graduje klasický americký velkofilm, kdy divák může vsadit na vítěze s jistotou ještě předtím, než bitva vůbec začne. Ale vzhledem k tomu, že film je hodně navštěvovaný i v klasické 2D podobě, zřejmě se tohoto žánru v příštích letech nezbavíme. Zážitek z tohoto filmu tak zachraňují nádherná příroda na jedné straně a technologické zajímavosti na straně druhé.

Závěrem lze tedy říci, že pokud má někdo zájem o opravdu neopakovatelný zážitek, lze doporučit 3D variantu k navštívení. Pokud někdo z vás má pouze zájem si zarelaxovat u filmu s lehce pochopitelným dějem, je pro něj tento film také ideální. Pokud ale někdo chce zajít na kvalitní film, o kterém bude moci přemýšlet i po návratu domů, měl by si raději vybrat něco jiného.

 

 

Zobrazeno 4969×

Komentáře

Marek Přichystal (Fpmi)

tož to co je napsáno v článku s tím bych souhlasil...po technické stránce je film jistě na špici (dovolím si to tvrdit i přesto, že jsem viděl jen 2D verzi) a též taky věřím, že ve 3D to bude ještě lepší, ale co se týká čistě děje, příběhu apod., je to por mě zcela průměrný film, a jak bylo psáno výše, klasika z happy endem :) S klidným svědomím mohu říci, že jsem viděl již několik sci-fi filmů (ikdyž toto je spíše fantasy), které byly mnohem, mnohem lepší co se týká děje a vůbec. Např. První vesmírná odysea, je dle mého názoru jedno z nejlešpích sci-fi filmů, ne-li nejlepší. SKutečná lahůdka, ovšem velmi náročná ;)

domecek

<a href="http://film.signaly.cz/1001/avatar-2#novyKomentar" target="_blank">http://film.signaly.cz/1001/avatar-2#novyKomentar</a>

Zobrazit 37 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka