Les Misérables – Bídníci

13. 1. 2010 11:00
Rubrika: Divadlo | Štítky: z jedné vlny

10.1.2010 jsem měla tu čest a potěšení navštívit v Městském divadle Brno okouzlující muzikál, který vznikl podle jednoho z nejslavnějších románů Victora Huga Les Misérables.


 

Prostředí Velké francouzské revoluce a příběh lásky byl příslibem silného emocionálního zážitku. Alaina Boublila a Claude – Michel Schönberga tyto emoce ještě několikanásobně zesílily mnoha nádhernými melodiemi, které jsou známy i těm, kteří toto představení třebas nikdy neviděli – Píseň samotářky nazpívanou Luckou Bílou, Hlava mazaná, kterou má ve svém repertoáru 4TET atd. S krásnými kostými doby revoluce a kulisami, které měly důvtip a kouzlo atmosféry podtrhlé světelnými a kouřovými efekty, člověka vtáhly do příběhu takovou silou, že měl pocit, že se jednotlivých postav často osobně dotýká. Krásné hlasy jednotlivých umělců se rozléhaly po celém zaplněném sálu a vrývaly se nejen do uší diváků, ale i jejich srdcí. Někdy sice síla melodie přehlušovala srozumitelnost slova, ale pokud je člověk vnímavý na hudbu, tak mu dané melodie a obrazy dokázaly často tyto slova nahradit. Celkový dojem tak člověka objal celým svým kouzlem. Opravdu přesvědčivým výkonem okouzlovali hlavně nejmladší herci – děti, které ve svých (asi) 11 letech předvedly opravdu pěkné výkony.

Celý  příběh byl možná příliš pateticky sladký, ale proč se občas nenechat unést z každodenní hrubé reality naivním příběhem, který dovoluje člověku dotknout se toho, po čem ve skrytu duše touží každý z nás.

 

Stránky Městského divadla Brno: http://www.mdb.cz/

Zobrazeno 2397×

Komentáře

maree

Tak tak :) myslím, že v dnešní době, kdy jsme zavaleni nepřeberným množstvím rádoby muzikálů pochybné kvality, Les Mis patří mezi to velmi dobře napsané, co se skutečně vyplatí vidět :)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka