Legenda o Velkém inkvizitorovi

4. 1. 2010 15:58
Rubrika: Divadlo | Štítky: z jedné vlny

F.M.Dostojevskij

30.listopadu proběhlo v Divadle u Stolu dramatické představení Legendy o Velkém inkvizitorovi, která je jevištní adaptací tří kapitol ze známého románu F.M. Dostojevského Bratři Karamazovi.


Toto představení o dvou hercích bylo velmi emocionálním zážitkem, ve kterém byla položena ne jedna otázka sahající až do jádra lidské existence a víry v Boha. Dialog mezi vírou a pochybnostmi, které tento svět vznáší, je typickým námětem Dostojevského her. Často se nejedná o dialog skutečných dvou osob, ale o dialog, který každý člověk  někdy prožívá sám v sobě. Hlavní role se ujal Viktor Skála, který v roli Ivana zde představil vynikající a velmi působivý výkon. Obzvláště silný byl monolog křičící k Bohu a pochybující v Boha pro jeho toleranci k utrpení nevinných dětí. Při myšlence na reálné skutečnosti, které se u nás udály předešlé roky a se kterými byl tento herec ve svém osobním životě také spojen, opravdu mrazilo v zádech.

 

V každém případě se jednalo o velmi působivé představení s výbornými hereckými výkony, kvalitním technickým a zvukovým provedením, které strhávalo do atmosféry hlubokých myšlenek, které se dotýkají existence každého z nás.

Pokud ve svém  životě zrovna teď prožíváte určitou nestabilitu a nemáte zrovna nejlepší náladu, tak nepočítejte s tím, že toto představení vás z ní vytrhne. Právě naopak - zaryje se ještě hlouběji do vaší duše. Není to představení, ze kterého budete odcházet s úsměvem a lehce, ale pomůže vám mnohé si uvědomit a pokud se nebojíte tíživého pocitu některých otázek své víry, tak vás tato hra může posunout zas trochu někam dál.

 

Zobrazeno 2144×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka