Casomai

17. 1. 2010 7:43
Rubrika: Film | Štítky: "z jedné vlny" , Ktiš

 

Před týdnem jsme se v rámci týmového vyžití na DCŽM Ktiš rozhodli shlédnout nějaký film. Jelikož se teď všude a nejen v církvi zejména s mládeží intenzivně probírá téma vztahů, došlo konečně i na dlouho skloňovaný film, jakožto varianta večerního programu, Casomai.


 

Italský název napovídá, že film byl v italštině s titulky. Tento relativně čerstvý film, který byl natočen roku 2002, začíná tím, jak mladý pár okolo třicítky navštíví rodnou ves jednoho z partnerů a nostalgicky by chtěl svatbu v kostele. Osloví proto kněze, jestli by to bylo možné. Pohledný kněz ve středním věku se jich ptá, jak jsou na tom s vírou a je (možná ani není) překvapen, že na tom v podstatě nejsou nijak. Dozví se jen, že rodiče jsou věřící, ale oni, Stefania a Tommaso, s jejich životním stylem ..., že to se moc nehodí. Každopádně je to mile vypadající pár. Kněz jim položí ještě pár otázek a nemá tedy nic proti tomu je oddat. Jen se jich ještě ptá, proč tedy chějí svatbu v kostele a nespokojí se třeba s nějakým salónkem, či jak to chodí. Oni, že by chtěli něco extra a pěkného.

Nastává den D, mladý pár pozve všechny své známé, celou rodinu a začíná obřad. Kněz nemá žádný problém s oddáním, jen když chtěli tedy něco extra, tak se jim v tom nebojí vyhovět ...

Začíná kolotoč situací a životních otázek a příběh tak reálný, že by člověka nenapadlo, že i závěr může překvapit.

...

V hlavních rolích se představili Stefania Rocca a Fabio Volo. Film se odehrává v Miláně a vypráví příběh standartního milánského páru. Alesandro Altari, římský režisér, v tomto filmu skvěle vykreslil tzv. Milánskou filosofii. Myslím si, že každý po shlédnutí filmu pochopí, v čem tato filosofie spočívá, nebo jak se profiluje. V tomto příběhu se přenesete přes sladké prožívání zamilovanosti i tvrdé reality doby, kterou se člověk nechává strhnout zejména díky známým a rodině, kteří přeci všechno vědí lépe a umí skvěle poradit. Od začátku si myslíme, že naprosto víme, jak příběh hlavních hrdinů, Stefanie a Tommasa, dopadne. Ale bude tomu opravdu tak, jak se nám zprvu zdá?

zdroj

 

Zobrazeno 3555×

Komentáře

fishJFM

fakt stojí za to!

Nicola06

na to sme sa dívali v náboženství...paráda =)

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka