U stolu

18. 11. 2009 12:29

 

Od desátého do patnáctého listopadu proběhl v divadle U stolu festival, na kterém jsem nemohla chybět. Využila jsem své studentské slevy a zakoupila si předplatné pro skupinu B. Ze čtyř představení jsem stačila shlédnout tři, která opravdu stála za to.


 

V listopadu nebo máji?

Ač listí v listopadu padá, měla jsem na prvním představení, které se konalo ve středu 11.11., možnost nahlédnout, jak to všechno probíhalo v Máji. Ovšem do atmosféry tohoto sklepního představení, kde se cítíte být na dotek celé hry, nahlédneme v 1. díle třídilného cyklu z tohoto festivalu, na který se můžete těšit už od zítřka.

Soud nad Bohem

Druhý díl nás nechá nahlédnout do Šamhorodského procesu, kde se nebojí jednoho večera svátku purim soudit Boha. Můžete se těšit na zajímavá vyustění, kde Vás možná překvapí, který neznámý se dobrovolně nabídne stát Božím obhájcem, bez něhož by nemohl proces začít.

Pro mne už ten přelud není

V třetím díle navštívíme celu prince Sigismunda, kterého jeho vlastní otec ze strachu ze Sigismundovy zlé povahy, které mu předpověděly hvězdy, nechá zavřít do vězení. Ovšem vyskytnou se u starého panovníka výčitky. Jelikož ví, že potřebuje nástupce, dá svému synu šanci změnit osud hvězd. Jsou tu ovšem ještě další herci ve hře života a snu, kteří zamíchají kolotočem situací tak krásného díla od Pedra Calderóna de la Barcy, který řeší otázku smyslu a obsahu života, tedy předurčení a svobodné vůle. Kdo ví, třeba i náš Život je sen.

obrázky: www.divadloustolu.cz, www.wikipedie.cz

Zobrazeno 2069×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka